toamna

Alimente sanatoase si de sezon pentru copilul tau

Schimbarea vremii si instalarea temperaturilor scazute pot afecta organismul si il pot predispune unor afectiuni mai mult sau mai putin serioase mai ales in cazul celor mici.

Si tocmai pentru ca toamna iti ofera foarte multe alimente sanatoase, poti alege dintr-o gama foarte variata, astfel incat sa nu existe riscul ca cel mic sa se plictiseasca de acelasi fel de mancare sau de aceeasi gustare.

Afla alaturi de noi care sunt alimentele specifice toamnei pe care poti sa le incluzi in dieta alimentara a copilului tau, dar si care sunt beneficiile aduse de fiecare.

Mere

Abunda in vitamnia C si fibre ce imbunatatesc digestia si nivelul colesterolului copilului, de aceea sunt trecute pe lista celor mai populare fructe de toamna. Un mar pe zi poate fi o completare sanatoasa si satioasa a pachetului de scoala sau de gradinita a copilului tau.

Pere 

Sunt ideale in diverse salate sau chiar si cu cereale, datorita texturii lor fine, delicate, dulci. Si perele sunt foarte importante pentru intarirea imunitatii copilului deoarece contin foarte multa vitamina C, precum si un puternic antioxidant mineral- cuprul.

Smochine

Desi mici, smochinele sunt pline de beneficii nutritionale, avand un continut ridicat de potasiu, esential pentru o inima sanatoasa dar si pentru functionarea propice a ficatului si muschilor celui mic, inca in crestere. De asemenea, smochinele detin din abundenta si calciu, esential pentru sanatatea oaselor, dar si fibre si vitamine antioxidante.

Castanele comestibile

S-a dovedit ca un consum moderat, de 4-5 castane pe zi, aduce numeroase beneficii sanatatii: combate anemia, reduce nivelul colesterolului „rau”, trateaza neplacerile digestive si revigoreaza sistemul nervos. In castane gasesti multe saruri minerale importante, precum: potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc, alaturi de vitamine din complexul B (B1, B2, B6), vitamina E si o cantitate modesta de vitamina C.

Ardei gras

Ardeiul gras are un gust racoritor si foarte placut, fiind plin de vitaminele A si C, dar si de antioxidanti. Cel mic il poate consuma crud, in salata, sau in mancaruri de pui ori de legume.

Dovleac

Este unul dintre legumele cele mai bogate in vitamina A, beta-caroten. Beta-carotenul este un antioxidant ce ajuta vederea, sistemul imunitar, protejand impotriva radicalilor liberi ce cauzeaza probleme ale vaselor de sange. Dovleacul este benefic si pentru inima, ficatul si muschii copilului, datorita continutului mare de potasiu. Fibrele sunt si ele nelipsite, rolul acestora fiind acela de a reduce nivelul colesterolului.

Struguri

Acestia au un efect depurativ asupra organismului, eliminand toxinele si substantele greu digerabile, bucurandu-se, in acelasi timp, de prezenta a numerosi nutrienti precum calciul, fierul, fosforul, potasiul, magneziul, iodul, fluorul, cobaltul, zincul, dar si enzime, vitaminele A si C, vitamine din complexul B.

Trebuie sa fii foarte atenta ca cel mic sa nu exagereze cu strugurii deoarece contin foarte mult zahar.

Sfecla

Folosita cruda, in diverse salate, ori coapta, sfecla detoxifiaza si revigoreaza organismul copilului, combatand, in acelasi timp, si anemia si refacand depozitul de minerale al organismului. Are un gust bun si este usor digerabila, astfel incat sigur cel mic nu o va refuza. Consumand sfecla, copilul va lupta eficient cu virozele specifice toamnei dar si cu dereglarile hepatice.

Cartofi dulci

Se pare ca acestia au mai putine calorii decat cartofii obisnuiti. Acestia se remarca prin continutul de fier, vitamina A, antioxidanti precum si vitamina B6.

Ridichi albe si ridichi negre

Putem spune ca acestea fac adevarate minuni in ceea ce priveste functionarea optima a ficatului, adica a motorului de detoxifiere a organismului. Ridichile contin si foarte multe saruri minerale, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C si vitamine din complexul B.

Alune si nuci

Sunt minunate daca cel mic le consuma moderat, mai exact aproximativ 10 mieji de nuca si 15 alune pe zi. Ele sunt bogate in proteine, grasimi sanataose si acizi grasi Omega 3. Scopul lor este de a energiza organismul micutului, avand si proprietati antiinflamatorii.

Sursa:  www.qbebe.ro ; www.sfatulmedicului.ro