10 lucruri importante pe care copiii le invata la gradinita

În România, din 2020, doar grupa mare este obligatorie la grădinița. Cu toate acestea, beneficiile experienței în sfera învățământului preșcolar sunt importante. Grădinița oferă o bază solidă pentru succesul unui copil în următorii ani de studiu. Această perioadă de dezvoltare este vitală pentru copiii de 3 până la 5 ani. Le dezvoltă abilitățile sociale, de alfabetizare și de stima de sine.

În articolul de față, vom dezvolta acest subiect și îți vom prezenta care sunt abilitățile importante de viață pe care copilul tău le va dobândi la grădiniță.

1. Citirea

Grădinița este locul care pune bazele lecturii în procesul de învățare a copilului. Iată ce va învăța micuțul tău în acest sens:

  • Recunoașterea cuvintelor care rimează;
  • Conștientizarea fonetică;
  • Citirea propriului nume;
  • Familii de cuvinte;
  • Recitarea alfabetului;
  • Identificarea literelor alfabetului.

De asemenea, grădinița îți va ajuta copilul să recunoască vizual cuvintele des întâlnite în vorbirea curentă.

2. Numărarea

Pe parcursul anilor la grădiniță, copilul tău va învăța să numere până la 100, atât din 1 în 1, cât și din 10 în 10. De asemenea, el poate începe să scrie numerele și să le recunoască atunci când le vede tipărite.

Până la sfârșitul perioadei de studiu preșcolar, copilul ar trebui să fie capabil să:

  • Știe să numească numerele;
  • Numere până la 100;
  • Numere anumite obiecte dintr-o mulțime;
  • Compare numerele.

Totodată, numerele îi permite copilului să citească în mod corect calendarul. Astfel, el va putea distinge zilele de săptămâni și lunile.

3. Abilitățile matematice

Odată familiarizat cu numărarea, copilului i se pot prezenta elementele de bază ale matematicii. Un concept important pe care îl va învăța este adunarea și scăderea până la 10. Copilul va fi capabil să rezolve probleme care implică obiecte fizice sau imagini și va înțelege conceptele de asamblare și dezasamblare.

Copilul încep să învețe despre măsurare și  reușește să clasifice obiectele după culoare, material și dimensiune.Va face cunoștință cu un nou concept și anume cel de comparație, putând face diferențe între obiecte după greutatea, dimensiunea și înălțimea lor.

Tot la grădiniță, copilul descoperă noțiunile de bază despre geometrie. El poate identifica atât formele bidimensionale (2D), cât și tridimensionale (3D) din lumea reală. Unele dintre formele cu care va fi familiarizat sunt  triunghiuri, cercuri, dreptunghiuri, cuburi, cilindri, conuri și sfere.

4. Obiceiurile sănătoase

Și anumite obiceiuri sănătoase vor fi învățate de micuțul tău la grădiniță! Printre aceste se poate numără obiceiul de a consuma mese sănătoase, cel de a bea mai multă apă, cel de a-și menține o igienă adecvată, cel de a face sport și cel de a avea un somn de calitate.

Punctual, copilul va învăța:

  • Să își spele mâinile;
  • Să-și acopere gura când strănută sau tușește;
  • Să-și aplice cremă de protecție solară sau hidratantă;
  • Să se spele pe dinți;
  • Să mănânce gustări sănătoase;
  • Să își pieptene și aranjeze părul.

5. Munca în echipă

La grădiniță, copilul învață că munca în echipă înseamnă mai mult decât să se joace cu alți prieteni. El descoperă cum să lucreze cu ceilalți pentru a-și atinge obiectivele stabilite. Cel mic va începe să înțeleagă faptul că, în echipă, munca este realizată mai bine și mai repede. Acest lucru îi va fi benefic micuțului tău în activitățile viitoare, inclusiv la școală sau, mai târziu, la job.

Printre activitățile pe care le va desfășura copilul în echipă la grădiniță putem aminti:  rezolvarea de puzzle-uri, construirea cu diferite forme, realizarea de lucruri handmade și altele.

6. Abilitățile sociale

De obicei, preșcolarii sunt curioși atât despre ei înșiși, cât și despre comunitatea din jur. Este vital să li se comunice și să fie încurajați să învețe aspecte esențiale despre lume, istorie, economie și tradiție.

La grădiniță, copilul tău va învăța despre structura familiei și despre rolurile pe care le îndeplinesc diferiți membri ai familiei. Va înțelege, de asemenea, și care este rolul lui în cadrul familiei. Totodată, copilul va fi învățat despre importanța altor membri ai comunității, cum ar fi profesori, medici, fermierii, pompierii sau polițiști.

Și în sfera civilă va fi o evoluție. Copilul ia contact cu regulile, descoperă cum funcționează  și de ce trebuie să le respecte. Astfel, realizează ce este greșit și ce este corect.

Un alt aspect util pentru copil este faptul că învață informații vitale precum adresa la care locuiește și numărul de telefon al părintelui.

7. Știința

În perioada petrecută la grădiniță, copilul tău va lua contact cu informații interesante despre știința din diferite domenii. Va învăța să observe vremea, să-și înțeleagă simțurile și să învețe despre cum funcționează corpul uman.

Cursurile mai avansate din sfera științei pot acoperi lucruri ca:

  • Informații despre animale;
  • Distincția dintre corpurile vii și obiectele fără viață;
  • Surse de energie;
  • Mediu și resurse;
  • Mâncare și nutriție.

Știința învățată în această perioadă este mai mult despre observarea și explorarea lumii din jurul copiilor.

8. Scrierea

Majoritatea părinților încep să le arate litere și cuvinte copiilor mici chiar înainte de grădiniță. Cu toate acestea, abia la grădiniță, copilul învață noțiunile elementare de scriere.

Așadar, copilul va fi capabil să scrie alfabetul cu litere mici și majuscule, numere și chiar câteva cuvinte. Scrierea favorizează îmbogățirea vocabularului și dezvoltă abilitățile motorii.

9. Gândirea și abilitățile cognitive

Mediul din cadrul grădiniței încurajează preșcolarii să exploreze, să observe, să descopere și să pună întrebări. Copilul tău va descoperi informații esențiale pentru o bună dezvoltate și va învăța lucruri de interes pe viitor prin joacă.

Unele dintre activitățile care îmbunătățesc capacitatea copilului de a gândi și de a înțelege sunt:

  • Jocurile de construcție;
  • Ghicitorile;
  • Jocurile simple de societate;
  • Puzzle-urile;
  • Jocurile de memorie.

În afară de aceste activități, subiecte precum matematica sporesc capacitatea de gândire a copilului tău.

10. Comportamentul în clasă

În timpul grădiniței, copilul învață cum să se comporte într-o clasă. Mai exact, învață să stea pe locul alocat, când și cum să interacționeze cu colegii și educatorii, să stea liniștit în timp ce educatorul vorbește etc. Aceste lucruri îi vor fi utile pe viitor, la școală.

Concluzie

Grădinița este locul ideal unde copilul tău să-și dezvolte abilitățile sociale, cognitive, de rezolvare a problemelor, de alfabetizare și de lectură. Sprijină procesul de învățare a copilului oferindu-i de mic o bună educație în sfera academică.