Alimentatia sanatoasa a copiilor poate fi o adevarata provocare pentru unii dintre parinti care se confrunta de multe ori cu refuzul celor mici: “nu-mi place”, “nu vreau asta”, “e prea rece”, “e prea calda” sau chiar “nu e ca la gradi sau ca la mamaie”. Refuzul copiilor de a manca unele alimente sanatoase ce contin nutrienti esentiali pentru dezvoltarea lor armonioasa poate aparea la orice varsta. In general sunt “vizate” spre a fi respinse verdeturile, legumele si unele fructe, preferandu-se in unele cazuri alimente sau mancaruri care nu sunt suficient de benefice pentru ei, daca nu chiar controversate. Exista si copii care se seteaza doar pe un anumit tip de mancare si nu mai vor altceva, nu sunt tentati sa incerce un gust nou.
Iata 10 sfaturi care te pot ajuta sa iti indrumi si ghidezi copilul spre o alimentatie sanatoasa si diversificata asa cum ii prepari si iti doresti sa manance.
Alimentatie sanatoasa – sfatul 1: Asigura-te ca ii este foame
Aerul curat, miscarea fac minuni pentru apetitul copiilor. Cand le este foame, cei mici nu mai sunt chiar atat de selectivi si interesati sa respinga ceapa, morcovul sau leusteanul din supa.
Alimentatie sanatoasa – sfatul 2: Fii un bun exemplu
Nu cumpara produse “interzise” copilului tau, dar pe care tu le mananci nestingherit. Daca vrei sa ai un copil care sa manance sanatos, da-i un exemplu in acest sens. Renunta la snacks-urile de la punga si la sucuri nesanatoase si ai intotdeauna pregatite gustari sanatoase, fructe si sucuri naturale. Cand iti vine acasa un copil infometat, nu se mai infrupta din chips-urile de cartofi, ci din ceeace are la indemana, deci alimente sanatoase preparate sau cumparate de tine si lasate la indemana sa.
Alimentatie sanatoasa – sfatul 3: Fa portii mici
Daca copilul are obiceiul sa respinga mancarea, nefiind un mare mancacios, nu este indicat sa i se aseze in fata o farfurie de mancare plina ochi. Ii va provoca micutului o oroare si mai mare. O portie mica si apetisanta este mult mai tentanta, asa, ca pentru stomacelul lui.
Alimentatie sanatoasa – sfatul 4: Nu o lua personal
Faptul ca nu-i “place” mancarea facuta de tine nu este un motiv de tristete, nu e “atac la persoana”. Incearca sa il intelegi pe cel mic, sa ai rabdare si sa-i explici de cate ori este nevoie de ce este important pentru el sa manance sanatos, la ore exacte si in portii potrivite. Echilibrul emotional al parintelui in aceste situatii face minuni. Un parinte suparat vizibil pe copil ca nu a mancat ceea ce el a gatit il poate face pe cel mic sa manance fortat ca sa nu fie mami suparata pe el, iar acest lucru nu este tocmai bun.
Alimentatie sanatoasa – sfatul 5: Introdu prin joaca alimente noi
Este foarte important ca dupa inceperea diversificarii alimentatiei sa se introduca cat de multe alimente noi se poate. Cu cei mai marisori, poti sa le introduci fructele si legumele noi prin joc. De exemplu, il legi la ochi si trebuie sa ghiceasca ce e. Copiilor le place sa se joace cu alimentele, asa ca o alta solutie este sa-i aranjezi in asa fel fructele si legumele incat sa le placa forma. De asemenea, unora dintre copii le place sa-si urmareasca parintii in bucatarie. Deci n-ar fi rau, sa-ti lasi copilul sa stoarca o portocala, sa sparga un ou etc. Faptul ca a participat la prepararea mesei il poate convinge sa manance tot.
Alimentatie sanatoasa – sfatul 6: Foloseste blenderul
Pentru copiii care refuza legumele si verdeturile din mancare, cel mai indicat este blenderul. Pune tot in blender si paseaza. Sau, daca nu are obiceiul sa manance rosia intreaga, de exemplu, i-o poti da prin blender si sa o bea ca pe suc. De asemenea, daca nu ii plac diversele legumele fierte, incearca-le crude. Fa-i “betigase” din morcovi sau “floricele” din ardei.
Alimentatie sanatoasa – sfatul 7: Cheama un prieten
Daca stii ca in cercul de prieteni/colegi ai copilului tau se afla unul mancacios, e momentul sa-l inviti la masa. Copiii in general mananca mai bine cand sunt cu alti copii in jur, fapt cunoscut si la gradinite.
Alimentatie sanatoasa – sfatul 8: Renunta la dulciurile rafinate
Cand un copil are obiceiul de a manca multe dulciuri rafinate, apetitul lui pentru fructe va fi foarte scazut. Nu va putea sa le aprecieze gustul dulce daca el este obisnuit cu zaharul prelucrat si rafinat. Redu la mininum cantitatea de bomboane daca vrei sa ai un copil care mananca fructe.
Alimentatie sanatoasa – sfatul 9: Nu il momi cu altceva doar ca sa manance
Nu este indicat sa recurgi la mici trucuri tip santaj cu formule de genul “Daca mananci ciorba, iti iau o jucarie (sau ceva ce stii ca isi doreste)”. Cu atat mai mult nu recompensa faptul ca a mancat ce i-ai pus sanatos in fata cu ceva dulce rafinat. Decizia de a manca trebuie sa fie luata de fiecare fiinta umana, indiferent de varsta, fix in functie de foamea pe care o simte ca semnal al corpului sau ca are nevoie de “combustibil”. Mancarea nu va fi asociata cu elemente emotionale.
Ca o concluzie, fiecare copil este unic si cu propriul ritm de crestere. Cat timp se afla in grafice si are curba de crestere ascendenta, nu te ingrijora. Tine legatura cu pediatrul sau ori de cate ori ai dubii, el ii stie istoricul. Nu forta copilul sa manance tot din farfurie, poate evolua intr-un adult care va repeta acest obicei dobandit in copilarie. In schimb, da, e important sa fim preocupati nu atat de cantitatea cat de calitatea alimentatiei copilului tau, asigurandu-te ca reusesti sa ii dai pe durata saptamanii nutrienti esentiali din categoria cereale, proteine, lactate, fructe si legume.
Sursa: sfatulparintilor.ro