15 metode prin care poti preveni problemele de alimentatie la copii

Din nefericire, foarte multe persoane urmeaza o dieta care nu este tocmai sanatoasa, iar de cele mai multe ori si copiii sunt afectati de aceste diete nepotrivite mai ales pentru un corp aflat in plina dezvoltare.

O alimentatie nepotrivita poate atrage dupa sine riscuri destul de serioase in ceea ce priveste dezvoltarea copilului tau.

Tu ca parinte trebuie sa previ alimentatia nepotrivita. Astfel, este indicat sa iti ajuti copilul sa adopte o viata sanatoasa, un corp sanatos si o atitudine mai sanatoasa in privinta alimentelor si a sportului.

Iata care sunt metodele prin care poti preveni problemele de alimentatie la copii

  1. Atitudinea este mai importanta decat modul in care arata

Trebuie sa iti iubesti fiecare particica a corpului chiar daca esti o persoana mai corpolenta.

In momentul in care copilul tau incepe sa se ingrase trebuie sa stii cum sa te comporti cu acesta.

Din pacate, cel mic iti va copia toate temerile si complexele si trebuie sa stii cum sa discuti cu el si cum sa ii explici problema cu care se confrunta.

Il poti indemna sa slabeasca pentru a deveni mai sanatos astfel incat acesta sa poata face singur selectia dintre alimentele sanatoase si cele mai putin sanatoase.

  1. Explica-i copilului ce implica imaginile prezente de mass media

Ofera-i copilului tau toate explicatiile de care are nevoie pentru a intelege ca toate acele modele prezente pe mass media nu sunt reale. Cel mic trebuie sa inteleaga ca si modelele au defecte si ca trebuie sa se accepte asa cum este. Nu are sens sa isi seteze niste standarde care nu sunt tocmai sanatoase.

  1. Fii un model pentru copilul tau

Copilul tau iti va copia toate tabieturile. Daca obisnuiesti sa consumi suc atunci si copilul tau isi va dori sa il incerce. Renunta la toate acele produse nesatoase si inlocuieste-le cu alimente sanatoase, pline de vitamine si nutrienti.

  1. Nu vorbi despre dieta

Renunta la dieta si incepe sa dezvolti un plan alimentar sanatos. Include sportul atat in viata ta cat si in viata copilului tau deoarece asta il va determina sa aleaga alimentele sanatoase in detrimentul celor nesanatoase.

Iti poti invata copilul cum sa isi controleze anumite dorinte. Daca intr-o zi isi doreste sa manance mai multe dulciuri ii poti explica ca acestea nu sunt sanatoase si ca portia lor trebuie sa fie una limitata pentru a avea o viata sanatoasa.

  1. Invata-l cat mai multe despre nutritie

Invata-l cat mai multe despre nutritie si despre cantitatea de mancare recomandata in fiecare zi. Mancatul pe fond de stres nu are ce cauta in viata copilului tau. Acesta trebuie sa stie sa diferentieze un sfat alimentar bun de unul fals.

  1. Invata-ti copilul ca dulciurile nu sunt gustari zilnice

Nu ii interzice copilului tau dulciurile, poti sa il inveti sa le savureze cu moderatie. Asta nu inseamna ca trebuie sa pastrezi in casa mai multe tipuri de dulciuri, ci sa cumperi ocazional un desert pe care cel mic il iubeste. Pana la urma exista si deserturi care sunt sanatoase (ex: salate de fructe, inghetata de casa, etc.)

  1. Incearca sa il inveti sa manance legume

Indeamna-ti copilul sa manance cat mai multe legume. Poti incepe cu exemplul propriu si vei vedea cum ulterior si cel mic va deveni curios sa le descopere gustul.

  1. Inscrie copilul la o activitate sportiva

Orice copil are nevoie de o activitate sportiva. Poti introduce sportul in viata copilului tau de la varste fragede. Ii poti explica copilului tau ca sportul il va ajuta sa aiba parte de o viata mai sanatoasa. Poti chiar sa planifici cateva activitati in familie precum mersul pe bicicleta, tenis, jocul cu mingea sau alte sporturi pe care cel mic le considera interesante.

  1. Nu comenta despre modul in care arata alte persoane

Nu comenta niciodata despre modul in care arata alti copii. Facand asta copilul tau va trai cu ideea ca alte persoane il vor analiza asa cum o faci tu cu persoanele din jur.

  1. Discuta cu persoanele din jur despre alimentatia copilului

Daca esti ocupat/a cu munca si ai angajat o dadaca, aceasta trebuie sa stie ce poate manca cel mic. Daca acestuia nu ii place o anumita leguma atunci nu are sens sa ii spui acesteia sa incerce sa o introduca in alimentatia celui mic. De asta te poti ocupa tu, mai ales ca poate fi o activitate care nu poate fi dusa la bun sfarsit decat de cineva foarte apropiat precum un parinte.

  1. Invata-l sa reduca stresul si sa isi imbunatateasca inteligenta emotionala

De cele mai multe ori copii devin stresati din lucruri minore. Un copil care isi exprima sentimentele cu dificultate va dezvolta in timp o alimentatie necorespunzatoare.

  1. Redu timpul petrecut la televizor

Copiii care petrec foarte mult timp in fata televizorului au sanse sa devina supraponderali. Incearca sa limitezi timpul petrecut in fata televizorului si indruma-ti copilul sa faca un sport de care se simte atras.

  1. Accepta-ti copilul asa cum este

Orice copil care nevoie de iubire neconditionata. Nu ii lasa impresia ca trebuie sa se schimbe pentru a se integra mai usor in societate. Invata-l sa se aprecieze si sa se iubeasca. Doar daca se accepta asa cum este va reusi sa aiba o relatie mai buna cu mancarea.

  1. Alapteaza-ti in continuare copilul

Alaptarea are un rol foarte important pentru cel mic. Acesta va avea parte de o dezvoltare mai sanatoasa si mai armonioasa. In plus, va avea sanse mai mici sa sufere de probleme de greutate atunci cand va deveni adult.

  1. Determina-ti copilul sa devina constient de ceea ce consuma

Nu lua decizii pentru copilul tau de unul singur. Poti discuta cu acesta si poti descoperi care este sportul sau preferat sau ce alimente isi doreste sa consume mai mult. Tine cont de preferintele celui mic si vei vedea cum acesta va deveni mai constient de alegerile pe care le face.

Problemele de alimentatie la copii se pot preveni mai usor decat crezi. Trebuie doar sa te implici cat mai mult in viata copilului tau si sa il indrumi sa faca alegeri cat mai bune si vei vedea cum acesta va invata cu usurinta sa aleaga alimentele sanatoase.