Chiar daca cercetarea somnului este un domeniu care evolueaza rapid, multi oameni sunt total incorect informati cu privire la acest domeniu.
Tinand cont de acest aspect, am hotarat sa prezentam 4 mituri legate de somn alaturi de sfaturi importante pentru ca cei mici sa poata avea un somn cat mai odihnitor.
Mitul 1: Dacă tii treaz un nou-nascut pe timpul zilei, acesta va dormi mai bine noaptea
Somnul unui nou-nascut este neorganizat, deoarece bebelusii sunt imaturi din punct de vedere neurologic. Somnul este o functie a creierului, iar ritmurile de somn se dezvolta pe masura ce bebelusii cresc si creierul lor se maturizeaza. Este normal ca un nou-nascut sa faca confuzie intre zi si noapte deoarece aceasta abilitate se deprinde pe la varsta de 6-8 saptamani.
Acesta este un moment minunat pentru a stabili o ora de culcare si pentru a implementa o rutina de somn. Mentinerea unui nou-nascut treaz pentru perioade lungi de timp determina ca cel mic sa devina prea obosit. Cand copiii mici sunt foarte obositi, corpul lor produce cortizol in exces, lucru care poate determina ca bebelusii sa adoarma foarte greu.
Mitul 2: Nu trezi niciodata un bebelus care doarme
Desi poate parea nefiresc sa trezesti un copil care doarme profund, exista momente in care este necesar sa-ti trezesti copilul pentru a incepe ziua si totodata pentru a incuraja o rutina mai buna de somn. Trezirea lui la aproximativ aceeasi ora in fiecare dimineata si expunerea la lumina il va ajuta pe cel mic sa-si regleze somnul.
Mitul 3: El este un copil care nu are nevoie de mult somn
Desi este adevarat ca unii copii functioneaza mai bine decat altii chiar daca au un somn mai scurt, exista cateva lucruri de baza pe care te poti axa atunci cand vine vorba de nevoile de somn. In medie, copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 12 luni au nevoie de aproximativ 13 – 16 ore de somn pe zi.
Mitul 4: Am un somn agitat, asa vor fi si copiii mei
Doar pentru ca ai un somn agitat, nu inseamna ca acelasi lucru trebuie sa fie valabil si pentru copiii tai. Somnul este o abilitate pe care trebuie sa o invatam cu totii. Unii oameni au ocazia sa o invete cand sunt bebelusi, in timp ce altii se lupta sa deprinda aceasta abilitate pe tot parcursul vietii lor adulte.