2. Calciu
3. Fibre
4. Vitamina E
Exista foarte multi nutrienti esentiali pentru cresterea si dezvoltarea copilului tau si incerci, pe cat posibil, sa i-i procuri in mod echilibrat prin intermediul alimentatiei de zi cu zi. Chiar si asa, exista riscul ca micutul tau sa sufere de carente nutritionale cauzate de incapacitatea organismului de a-i absorbi, in ciuda aportului alimentar crescut.
Iata cativa dintre nutrientii care lipsesc frecvent copiilor!
Vitamina D
Vitamina D este unul dintre nutrientii cel mai greu de procurat din alimentatie. Nu poate fi furnizata prin prea multe cai, iar daca nu este suplimentata, micutul sufera rapid de carenta sau deficienta vitaminica. Consecintele se reflecta mai tarziu, cand copilul ar putea dezvolta la maturitate boli grave precum:
- osteoporoza;
- cancer de san;
Descopera drumul cel mai scurt catre sanatatea copilului tau!
- cancer de colon;
- cancer de prostata;
- boli cardiovasculare;
- depresie.
Vitamina D este esentiala in absorbtia calciului in organism, iar insuficienta ei ar putea determina aparitia rahitismului.
Doza zilnica recomandata este de 400 UI/zi, dar la copii pediatrii recomanda adesea o doza ceva mai mare intre 1 si 18 ani: 600 UI/zi.
Cresterea aportului de vitamina D poate fi realizata prin expunerea frecventa la lumina soarelui, care ajuta organismul sa produca aceasta vitamina, dar si prin consumul produselor fortifiate cu aceasta substanta nutritiva: iaurt, lapte, sucuri, cereale etc. sau prin aportul de peste in dieta zilnica.
Calciu
Exista riscul ca organismul micutului tau sa nu primeasca suficientcalciu, din cauza consumului insuficient de lactate. In plus, exista copii care sufera de intoleranta sau alergie la lactoza si nu pot consuma orice fel de lapte.
Calciul este cel mai important mineral pentru oase si dantura, iar insuficienta lui duce la probleme grave legate de sistemul osos.
Doza zilnica recomandata, in functie de varsta, este:
- 1-3 ani – 500 mg;
- 4-8 ani – 800 mg;
- 9-18 ani – 1300 mg.
Cu cat copilul creste mai mare, cu atat aportul de calciu este mai scazut, deoarece cantitatea de alimente care contin acest mineral se diminueaza in meniul lui.
Fetele prezinta cel mai mare risc de a suferi de insuficienta de calciu, ceea ce le-ar putea provoca mai tarziu probleme grave, cum ar fi osteoporoza.
Este important sa se creasca consumul de lapte si produse care il contin, dar si de sucuri imbunatatite cu calciu si vitamina D.
Fibre
Cu fiecare fast-food care se deschide sau cu fiecare produs de tip junk food care se lanseaza pe piata si intra in gusturile copilului tau, cantitatea de fibre consumata scade, iar sistemul digestiv si tranzitul intestinal are de suferit.
Fibrele sunt utile in combaterea constipatiei prin stimularea tranzitului intestinal si il ajuta pe micutul tau sa se sature mai repede cu cantitati mai mici de mancare, prevenind astfel riscul obezitatii.
Alte beneficii substantiale ale fibrelor in alimentatie sunt:
- combaterea riscului de diabet de tip 2;
- scaderea colesterolului “rau” din sange (LDL-colesterol);
- prevenirea bolilor cardiovasculare la maturitate;
- contribuie la cresterea si dezvoltarea copilului;
- intaresc sistemul imunitar.
Necesarul zilnic recomandat de fibre depinde de varsta copilului. De exemplu, un copil de 5 ani ar trebui sa aiba un aport zilnic de 5 g de fibre.
Pentru cresterea aportului de fibre este important sa maresti consumul de fructe si legume proaspete, dar si cereale integrale.
Vitamina E
Vitamina E este una dintre cele mai puternice si importante vitamine si este implicata in functionarea si protejarea multor organe esentiale ale corpului. Este esentiala in protejarea impotriva aparitiei cancerului,intarirea sistemului imunitar si accelerarea metabolismului.
Se regaseste din plin in alimente bogate in grasimi, si tocmai de aceea exista riscul ca micutul tau sa sufere de carenta de vitamina E. Majoritatea parintilor se tem sa dea alimente grase copilului de frica supraponderalitatii sau obezitatii. Insa limitarea consumul de alimente bogate in grasimi esentiale duce la deficitul de vitamina E.
Doza zilnica recomandata de vitamina E depinde de varsta copilului:
- 0-3 ani – 5-10 mg;
- 4-6 ani – 5 mg;
- 7- 10 ani – 6-8 mg;
- adolescenti baieti – 6-10 mg;
- adolescenti fete 5-7 mg.
Aportul de vitamina E poate fi crescut prin consumul mai multor uleiuri vegetale, germeni de grau, legume verzi, alune, migdale, nuci etc.
In cazul in care alimentatia nu este suficienta, toti acesti nutrienti pot fi asigurati si prin suplimente alimentare, dar numai la prescriptia pediatrului.
Sursa: copilul.ro