curiozitate_copil
Nu toate obiceiurile alimentare cu care am fost crescuti de parinti sunt sanatoase si recomandate spre a fi predate mai departe, copiilor nostri! De la daruirea dulciurilor pe post de recompense, administrarea gustarilor fara masura si pana la golirea farfuriei cu mancare de la fiecare masa – exista mai multe greseli alimentare deprinse in copilarie, pe care parintii inca mai au tendinta sa le aplice. Descopera si altele, dar si solutii eficiente impotriva lor!
“Mananca tot din farfurie”
Este una dintre replicile care inca mai dau fiori reci pe spate multora dintre noi. Inca mai exista persoane de-a dreptul traumatizate de acest indemn repetat obsedant de parintii lor in copilarie. Multi parinti, din dorinta de a se asigura ca cei mici primesc nutrientii zilnici necesari pentru a creste mari, aproape ca ii obliga sa manance tot din farfurie.
Cu toate acestea, ei nu inteleg ca un copil sanatos isi cunoaste propriile limite cand vine vorba de alimentatie. Daca spune ca nu mai poate, inseamna ca asa este. Ori daca lasa trei dumicati in farfurie, nu inseamna ca sanatatea lui va avea de suferit.
Evita sa iti obligi copilul sa manance tot din farfurie, in cazul in care cresterea lui nu are de suferit, este activ si sanatos.  
Fara gustari intre mese! Iti strica pofta de mancare!
Nu-i asa ca ai trecut prin experienta in care parintii sau bunicii nu iti dadeau voie sa gusti nimic intre mese, pentru a nu-ti strica pofta de mancare? Cea mai mare teama a lor era ca nu care cumva sa nu mai mananci corespunzator la mesele principale.
Aveau tendinta de a te indopa cu felul intai, felul 2 si desert la pranz si doua feluri la cina, in loc sa iti ofere sansa de a manca putin si des, cu ajutorul celor 5 mese zilnice recomandate de nutritionisti: 3 mese principale si 2 gustari.  
Gustari aleatorii, fara noima
La polul opus parintilor care nu ofereau deloc gustari copiilor stau cei care le dadeau fara masura. Exista, in trecut, frica si rusinea ca nu care cumva copilul sa se planga ca ii este foame si sa zica lumea ca parintii il lasa nemancat. De aici a aparut si mancatul necontrolat si neregulat, dar si riscul de probleme digestive si obezitate.
Nu ii da copilului gustari cu nemiluita, ori de cate ori se plange ca ii este foame. Limiteaza-te la cele doua gustari dintre mese recomandate de medici si asigura-te ca sunt sanatoase si satioase, dar ca nu inlocuiesc o masa principala.  
“Astazi meriti un desert!”. Desertul ca metoda de recompensa sau mita
Parintii stiu cat de mult le place copiilor sa manance dulciuri si prajiturisi se folosesc de ele ca moneda de schimb pentru fapte bune sau pentru a-i convinge sa se poarte intr-un anume fel. Poate ti-aduci si tu aminte de perioada in care desertul era folosit ca instrument de disciplina.
Specialistii sustin ca este contraindicat sa folosesti alimentele pe post de recompense sau sa le conditionezi de comportamente. Transmiti astfel un mesaj gresit copilului, care va refuza sa mai manance atunci cand se va purta urat sau ii vei spune ca a fost obraznic. Va considera ca nu merita sa manance, deoarece nu s-a purtat corespunzator.  
Grabeste-te, intarzii la scoala!
De cate ori nu ai fost cronometrata atunci cand luai micul dejun, inainte de gradinita sau scoala, si ai fost zorita sa mananci mai repede? Faci la fel si cu copilul tau? Copiii mici sunt mai lenti in toate activitatile pe care le intreprind si foarte putini parinti dau dovada de rabdarea necesara cu ei.
Impingerea de la spate a copilului de a manca mai repede este un obicei alimentar nociv, care-si va pune amprenta asupra sanatatii lui digestive si nu numai. Mai bine trezeste-l cu 10 minute mai devreme si lasa-l sa manance in tihna decat sa il zoresti si sa nu ii priasca mancarea.
 
Sursa: copilul.ro