Programele after school joacă un rol important în pregătirea copiilor astfel încât să aibă reușite în mediul academic și în viață. Așadar, activitățile realizate la after school, planificate cu atenție de către specialiști au mari beneficii pentru cei mici.

Aceste programe le oferă copiilor un loc sigur în timpul orelor în care nu sunt la școală, dar nici alături de părinți sau tutori.  De asemenea, le oferă copiilor posibilitatea de a învăța lucruri noi, de a-și face prieteni noi și de a se distra.

Un alt beneficiu major al acestor programele înainte și după școală este acela că aduc o mare contribuție la dezvoltarea abilităților importante de viață, cum ar fi munca în echipă, comunicarea și gândirea critică. De asemenea, ajută la reducerea stresului și a anxietății și la îmbunătățirea performanței academice. Toți acești factori sunt esențiali pentru succesul copiilor în viața de zi cu zi.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile acestor programe. În articol de față, îți oferim 6 avantaje pentru care merită să îți înscrii copilul la un program after school.

1. Note mai bune la școală

Există cercetări care susțin acest fapt. Copiii care participă la programele after school au note mai bune la activitățile școlare decât ceilalți, iar acest lucru se datorează faptului că aceste programe oferă un mediu sigur și încurajator pentru învățarea și dezvoltarea copiilor. De asemenea, le oferă acestora posibilitatea de a socializa și de a-și face noi prieteni.

Prin urmare, s-a demonstrat că participarea la programele after school îmbunătățește performanța academică, reduce problemele de comportament și crește rata de absolvire.

2. Prezența la școală îmbunătățită

Un alt avantaj al programelor after school este că îmbunătățesc prezența la școală. Acest lucru este valabil mai ales pentru cele care se concentrează pe oferirea ajutorului la teme și îndrumarea copiilor. Atunci când elevii sunt pregătiți și în afara orelor de la școală, există mai multe șanse să înțeleagă mai bine materia și să aibă rezultate mai bune la școală.

În cadrul programelor after school, copilul tău va fi încurajat să participe atât direct, cât și indirect, văzând alți copii lucrând la proiecte școlare, citind și făcând activități educative distractive.  Așadar, nu doar că aduc un plus performanței la școală, dar aceste programe contribuie și la conștientizarea și implicarea copiilor în procesul de învățare academică.

3. Menținerea copiilor în siguranță

Programele after school nu doar că ajută copiii la învățătură, însă contribuie și la asigurarea unui mediu sigur în care copilul tău își poate petrece timpul liber. Există mai puține șanse ca aceștia să fie implicați în infracțiuni sau alte comportamente riscante. Copiii au șansa să facă parte dintr-o comunitate și să dezvolte relații pozitive cu alți adulți și copii.

4. Explorarea diverselor activități

Aceste programe pot oferi un mediu sigur și supravegheat în care copiii să își dezvolte pasiunile. Pot explora o varietate de activități, de la sporturi, fitness, arte și activități de artizanat până la STEM (știință-tehnologie-inginerie-matematică) și ateliere de IT. Astfel, copilul tău are posibilitatea de a descoperi ce activitate preferă și în ce domeniu se poate dezvolta.

Pe lângă faptul că își explorează pasiunile, copilul are șansa de a socializa și de a-și face noi prieteni. El ajunge să facă parte dintr-o comunitate, iar acest aspect este important în dezvoltarea abilităților lui sociale.

Este important să-ți ajuți copilul în procesul de a găsi un program potrivit. Poți face acest lucru analizând, mai întâi, interesele copilului tău și să găsești un program care oferă activități ce se aliniază cu acele interese. În al doilea rând, asigură-te că programul este acreditat și oferă un curriculum de calitate. Iar în cele din urmă, verifică pentru a vedea dacă personalul este verificat, instruit în dezvoltarea copilului, plătit bine pentru job și are experiență de lucru cu copiii.

Găsește un program care se aliniază nevoilor și intereselor copilului tău. Va fi un cadou valoros pentru toată viața.

5. Dezvoltarea abilităților sociale

După cum am menționat la punctul anterior, programele after school îți pot ajuta copilul să-și dezvolte abilități sociale și emoționale. Cel mic își dezvoltă spiritul de a lucra în echipă, comunicarea și abilitatea de rezolvare a problemelor. În plus, programele after school îl pot ajuta pe micuțul tău să învețe cum să-și gestioneze emoțiile, timpul, să își stabilească obiective și să ia deciziile potrivite. Aceste abilități sunt importante nu numai acasă, la școală, ci și la viitoarele locurile de muncă.

6. Soluții salvatoare pentru părinți

Dacă și tu te numeri printre părinții care muncesc, iar acest lucru nu îți permite să îți supraveghezi copilul după ce iese de la școală, programele after school sunt soluția ta salvatoare. Vei beneficia de un mediu sigur în care copilul tău să își petreacă după-amiaza. Nu trebuie să îți faci grijă cu privire la modul de îngrijire a copilului. Multe dintre aceste programe oferă inclusiv gustări și mese hrănitoare pentru copii.

Bineînțeles, dacă timpul îți permite și poți sta cu copilul acasă după-masă, te invităm să citești mai multe detalii despre importanța unui program de activități după școală.

Concluzie

Programele after school oferă numeroase beneficii pentru copii. Ele pot ajuta copiii să-și dezvolte noi abilități, să-și îmbunătățească performanța școlară și chiar reduc riscul de a avea probleme. Având atât de mult de câștigat, este clar că programele after school sunt o parte importantă în procesul de învățare a copilului.

Așadar, ți-am prezentat 6 avantaje ale programelor after school de care poți ține cont pentru a lua cea mai bună decizie pentru cel mic. Aceste programe joacă un rol important în construirea unui viitor luminos pentru copilul tău.