10 sfaturi care te vor ajuta sa cresti un copil sanatos

Dupa cum am sustinut intr-o multime de articole, alimentatia sanatoasa este foarte importanta pentru un copil. Poti sa iti inveti copilul sa aleaga alimentele sanatoase prin propriul exemplu. Este recomandat sa-i explici copilului de la o varsta frageda ca este foarte important sa consume alimente sanatoase.

Acestea fiind spuse, te invitam sa citesti 8 sfaturi care te vor ajuta sa cresti un copil sanatos.

  1. Nu ii restrictiona acccesul la anumite alimente

Nu restrictiona accesul copilului tau la anumite tipuri de mancare sau alimente. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra copilului deoarece in timp ar putea dezvolta afectiuni precum anorexie sau bulimie. Incearca sa faci pentru cel mic un plan alimentar care poate include atat fructe si legume cat si carbohidrati. De asemenea, exclude pe cat posibil alimentele procesate sau produsele de tip junk food.

  1. Mancarea sanatoasa este importanta

Copiii tind sa manance orice gasesc. Poti sa pastrezi un bol cu fructe pe masa astfel incat acestea sa fie la indemana celor mici ori de cate ori vor sa aiba parte de o gustare. O banana sau un mar spre exemplu sunt gustari perfecte pentru copii.

  1. Nu clasifica mancarea in “ buna” si “rea”

Atunci cand faci un plan alimentar pentru copii nu clasifica alimentele  in “bune“ si “rele”. Poti sa ii spui acestuia care sunt beneficiile aduse de fiecare aliment in parte si ii poti mentiona care sunt dezavantajele alimentelor procesate sau junk food. Ii poti explica de asemenea care sunt avantajele calciului pe care il regaseste in produsele lactate astfel incat copilul tau sa le poata consuma cu mai multa incredere.

  1. Lauda alegerile sanatoase

Asigura-te ca cel mic stie ca esti mandru/a de el si de alegerile pe care le face. Ori de cate ori face o alegere sanatoasa si opteaza pentru fructe sau legume arata-ti aprecierea.

  1. Nu critica alegerile nesanatoase

Chiar daca tu iti indemni copilul sa faca alegeri sanatoase nu trebuie sa il critici atunci cand acesta face o alegere nesanatoasa. Cea mai buna strategie este sa ignori in prima faza alegerea pe care acesta a facut-o sa ii sugerezi sa consume gustari mai sanatoase.

  1. Nu folosi mancarea ca premiu

Nu folosi niciodata mancarea ca premiu. Atunci cand faci asta ii poti crea celui mic reale probleme cu alimentatia. Poti sa ii oferi recompense precum o plimbare in parc sau un joc de carti.

  1. Lasa copilul sa detina controlul

Lasa-ti copilul sa detina controlul asupra alimentelor pe care le consuma. Ii poti pregati un mic platou si ii poti sugera sa guste din toate alimentele astfel incat sa iti poti da seama care sunt cele pe care le prefera.

  1. Consulta constant pediatrul

Consulta medicul pediatrul inainte de a-ti pune copilul la dieta. Asigura-te ca urmezi pana la cele mai mici detalii sfaturile medicului.

Bunele obiceiuri se invata acasa! De aceea este bine sa-ti inveti copilul cum sa faca alegeri sanatoase atunci cand vine vorba de mancare.