Trei nutrienti de baza in dieta copiilor iarna
Fructe si legume proaspete. Fructele de iarna sunt temelia. Asta inseamna mere, portocale, banane si kiwi. Adauga fructe conmgelate care sunt la fel ca si cele proaspete, fructele de padure fiind cele mai bune pentru continutul mare de antioxidanti si vitamina C. La capitolul legume lista este mai generoasa: varza, conopida si radacinoase. Nu uita sfecla, dovleacul si cartofii.
Grasimi animale de calitate si oua. Acestea aduc mai ales vitamina D de care copilul duce lipsa iarna. Unt, smantana, branza de vaci grasa sunt de baza. Un copil, iarna trebuie sa manance in fiecare zi unt. Contine suficienta vitamina D pentru nevoile unui metabolism tanar si activ. A doua categorie o reprezinta ouale. Un copil mic poate manca fara probleme trei-patru oua pe saptamana.
Miere. Aceasta binefacere este esentiala in perioada rece pentru cei mici. Mierea are capacitatea de a imbunatatii eficienta sistemul imunitar si creste capacitatea organismului de a face fata bacteriilor si virusurilor specifice perioadei reci a anului. In plus, mierea are efect antibacterian atat intern, cat si extern, ajutand organismul sa se vindece mai repede, dar si sa face fata mult mai usor virozelor si racelilor de sezon. Nu uita de catina cu miere si nuca cu miere, adevarate medicamente preventive pentru perioada de iarna.
Meniul ideal, iarna pentru un copil de 3-5 ani
Dimineata: miere, lapte sau iaurt, paine cu unt, o felie de sunca alba, suc de fructe sau un fruct
Gustare: un fruct si biscuiti de casa cu migdale sau nuci
Pranz: ciorba cu carne si legume, peste sau carne si legume, suc de fructe sau fructe, un dulce de casa
Gustare: Un produs lactat si fructe (branzica cu mere) sau un suc de fructe cu o prajitura facuta in casa
Cina: legume cu unt (tarte, budinci), un dulce de casa (gris cu lapte, lapte cu orez, budinci cu lapte, dulceata de casa).