Chiar dacă tindem sa le dăm posibilitatea celor mici să încerce o gamă variată de alimente și produse este indicat să le limităm pe unele dintre ele. Motivul pentru care susținem acest aspect este bineînțeles legat de dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Așadar, încearcă să eviți pe cât posibil produsele menționate în lista de mai jos sau cel puțin să impui consumul redus al acestora:
Sare
Bebelușii nu ar trebui să mănânce multă sare, deoarece aceasta nu este bună pentru rinichii lor. Nu adăuga sare în mâncarea sau în apa de gătit a bebelușului și nu folosi cuburi de supă sau sosuri, deoarece acestea sunt adesea bogate în sare. Ține minte acest lucru atunci când gătești pentru familie, dacă intenționezi să îi dai aceeași mâncare copilului tău.
Evită următoarele alimente sărate:
- slănina
- cârnații
- chipsurile cu adaos de sare
- biscuiții
- mâncărurile gata preparate
- produse de luat la pachet
- zahărul
Evitând gustările și băuturile zaharoase (inclusiv sucurile de fructe și alte băuturi din fructe), vei contribui la prevenirea cariilor dentare.
Grăsimi saturate
Nu-i da copilului tău prea multe alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi chipsurile, biscuiții și prăjiturile. Verificarea etichetelor nutriționale te poate ajuta să alegi alimente mai sărace în grăsimi saturate.
Miere
Mierea conține bacterii care pot produce toxine în intestinele unui copil, ducând la botulism infantil, care este o boală foarte gravă. Nu-i da copilului miere până când nu are peste 1 an. Mierea este un zahar, așa că evitarea ei va ajuta, de asemenea, la prevenirea cariilor dentare.
Nuci și alune întregi
Nucile întregi și alunele nu trebuie date copiilor sub 5 ani, deoarece se pot sufoca cu ele. Îi poți da copilului nuci și alune începând cu vârsta de aproximativ 6 luni, atât timp cât acestea sunt zdrobite, măcinate sau alegi o nucă netedă sau unt de arahide. Dacă există antecedente de alergii alimentare sau alte alergii în familie, discută cu medicul pediatru sau cu asistentul medical înainte de a introduce nucile și alunele in alimentație.
Unele brânzeturi
Brânza poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată pentru bebeluși și copii mici și furnizează calciu, proteine și vitamine. Bebelușii pot mânca brânză pasteurizată cu grăsime integrală începând cu vârsta de 6 luni. Aici sunt incluse brânzeturile tari, cum ar fi brânza cheddar ușoară, brânza de vaci și brânza cremă.
Bebelușii și copiii mici nu ar trebui să mănânce brânzeturi moi maturate cu mucegai, cum ar fi brie sau camembert, sau brânzeturi coapte din lapte de capră și brânzeturi moi cu nervuri albastre, cum ar fi roquefort. Există un risc mare ca aceste brânzeturi să poarte o bacterie numită listeria.
Multe brânzeturi sunt fabricate din lapte nepasteurizat. Este mai bine să le eviți din cauza riscului de listeria. Poți verifica etichetele de pe brânzeturi pentru a te asigura că sunt fabricate din lapte pasteurizat. Totuși, aceste brânzeturi pot fi folosite ca parte a unei rețete gătite, deoarece listeria este eliminată prin gătire. Brie la cuptor, de exemplu, este o opțiune mai sigură.
Ouă crude și ușor gătite
Bebelușii pot mânca ouă începând cu vârsta de aproximativ 6 luni. Ouăle de găină trebuie gătite până când atât albușul, cât și gălbenușul sunt solide. Evită ouăle crude, inclusiv amestecul de prăjituri nefierte, înghețata de casă, maioneza de casă sau deserturile care conțin ouă nefierte despre care nu ești sigur că sunt de calitate.
Băuturi din orez
Copiii sub 5 ani nu ar trebui să consume băuturi din orez ca substitut al laptelui matern sau al formulei pentru sugari (sau al laptelui de vacă după vârsta de 1 an), deoarece acestea pot conține prea mult arsenic. Arsenicul se găsește în mod natural în mediul înconjurător și poate ajunge în alimentele și apa noastră.
Orezul tinde să absoarbă mai mult arsenic decât alte cereale, dar acest lucru nu înseamnă că tu sau copilul tău nu puteți mânca orez. Nu-ți fă griji dacă copilul tău a consumat deja băuturi din orez. Nu există niciun risc imediat pentru el, dar cel mai bine este să treacă la un alt tip de lapte.
Crustacee crude
Fructele de mare crude sau ușor gătite, cum ar fi midiile, scoicile și stridiile, pot crește riscul de intoxicație alimentară, așa că este mai bine să nu le dai bebelușilor.
Rechinul, peștele-spadă și marlinul
Nu-i da bebelușului carne de rechin, pește spadă sau marlin. Cantitatea de mercur din acești pești poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului. Verifică cu atenție zona de pescuire în cazul peștilor oceanici.
Concluzie
Încearcă să eviți consumul produselor menționate anterior sau să impui moderație, în funcție de caz. Poți înlocui produsele prezentate cu o mulțime de alimente sănătoase, ideale pentru copii aflați ăn creștere.
Este important ca în primii ani din viață copiii sa beneficieze de o dietă puțin mai strictă, caracterizată de o alimentație sănătoasă.
Vei vedea mai târziu roadele acestor eforturi prin prisma unui copil sănătos.
Acestea fiind spuse, îți dorim mult succes, răbdare și creștere mare pentru cei mici.