Atribuirea sarcinilor pentru copii

Atribuirea sarcinilor pentru copii îi ajută pe aceștia să-și dezvolte abilități importante și să aibă mai multă încredere în ei, iar aceste avantaje sunt benefice pe tot parcursul vieții! Prin urmare, dacă și tu te numeri printre părinții care visează la cum ar fi dacă cei mici te-ar ajuta mai mult la treburile casnice, îți oferim un ghid util care să te îndrume în realizarea acestui vis.

Poate părea de domeniul fantasticului să strângă jucăriile după ce au terminat joaca, să își pună frumos jachetele în cuier, să își strângă masa după cină, dar nu este imposibil. Din fericire, poți să-i înveți pe copii să participe la sarcinile din casă. Niciodată nu este prea târziu pentru a începe. Noi îți prezentăm cum poți face acest lucru.

Secretul sarcinilor

„Dacă cei mici nu îndeplinesc sarcini, înseamnă că altcineva le face pentru ei și, prin urmare, sunt absolviți nu numai de muncă, ci și de a învăța că munca trebuie făcută și că fiecare dintre noi trebuie să contribuie pentru bine general.” -Lythcott-Haims

Când toți membrii familiei contribuie, toți iau contact cu noțiunea de muncă în echipă și se consolidează legături de familie. Sarcinile aduc familia în jurul unui scop comun și îi ajută pe copii să dezvolte o bună etică a muncii.

Chiar dacă, poate la început (mai ales în timp ce se adaptează la o nouă rutină), copiii tăi se vor plânge de treburile care le revin, există o mulțime de dovezi care demonstrează faptul că sarcinile atribuite copiilor au o influență pozitivă asupra creșterii și dezvoltării lor. Un studiu a constatat că treburile copilăriei prezic succesul de la vârsta adultă! Și cu cât copiii au început mai devreme, cu atât rezultatul este mai bun. Majoritatea experților sugerează să începi să obișnuiești copiii cu treburi casnice chiar de la trei până la patru ani.

Pași de început

Fă-ți timp să te gândești cum vrei să se desfășoare lucrurile.

Ce trebuie făcut pentru ca gospodăria ta să funcționeze mai bine? Care sunt abilitățile concrete pe care vrei să le învețe copiii tăi? Ce calități speri să le dezvolți copiilor prin sarcinile oferite?

Construiește-ți sistemul pe hârtie.

Realizarea unor diagrame vă ajută să fiți eficienți. Tu și copiii tăi veți putea vedea planul pe hârtie și veți știi ce a fost sau nu făcut. Nu va mai fi nevoie să le spui constant ce sarcini au. Tabelul realizat poate fi plasat într-un loc accesibil tuturor, astfel încât să poată nota fiecare ce a făcut.

Fă lucrurile să funcționeze.

Nu trebuie să aștepți până când sistemul este perfect creat pentru a începe. Sistemul tău va evolua probabil pe măsură ce copiii tăi cresc. Hotărâți-vă asupra unor sarcini, notați-le pe hârtie și încercați! Poți ajusta planul pe parcurs în funcție de cum merg lucrurile.

Te sfătuim ca înainte de a atribui o sarcină și de a trimite copiii să o realizeze, trebuie să le arăți cum să o facă și care ar trebui să fie rezultatele. Acest moment de predare ar trebui să se întâmple de mai multe ori, în special pentru copiii mai mici.

Sarcini pentru copiii cu vârsta între 3 și 5 ani

Până la 3 ani, copiii pot fi dornici să te ajute și este bine să îi lași, iar după 3 ani, le poți atribui chiar tu sarcini, precum:

  1. Strânsul jucăriilor
  2. Golirea coșului cu hârtii
  3. Așezarea mesei împreună
  4. Strânsul și împachetatul hainelor
  5. Ștersul prafului
  6. Așezarea hainelor în coș
  7. Așezarea patului
  8. Așezarea hainelor împachetate
  9. Așezarea veselei și a tacâmurilor din mașina de spălat
  10. Împachetarea șosetelor
  11. Așezarea cărților
  12. Îndoitul pantalonilor
  13. Sortarea rufele
  14. Măturatul în grădină
  15. Ruperea buruienilor

Întrucât cei mici nu știu încă să citească, îți recomandăm să optezi pentru diagrame realizare cu imagini care să le sugereze sarcina pe care urmează să o îndeplinească. Atunci când treaba este gata, sarcina poate fi îndepărtată din diagramă.

Sarcini pentru copiii cu vârsta între 6 și 9 ani

Până la vârsta de 6 ani, abilitățile motorii ale copiilor se îmbunătățesc, precum și capacitatea lor de a se concentra, așa că puteți trece la sarcini mai complicate, precum:

  1. Măturatul podelelor
  2. Aspiratul dormitorul
  3. Ștersul oglinzilor
  4. Spălatul chiuvetei din baie
  5. Îndoitul și așezarea rufele în dulap
  6. Udatul plantelor
  7. Golitul mașinii de spălat vase
  8. Organizarea jucăriilor
  9. Strânsul mesei
  10. Ștersul pereților
  11. Ștersul vaselor ude
  12. Făcutul patului
  13. Gătitul preparatelor ușoare: omletă, tăiatul legumelor
  14. Așezatul alimentelor din plasa de cumpărături
  15. Ștersul mesei și al scaunelor
  16. Curățarea chiuvetei din bucătărie

Realizați o diagramă cât mai colorată, care să îi atragă, poate chiar să contribuie la realizarea ei. Poate fi, spre exemplu, o roată care se rotește spre sarcina care trebuie realizată.

Sarcini pentru copiii cu vârsta între 10 și 13 ani

Câteva idei ar fi:

  1. Curățarea băii
  2. Aspiratul
  3. Spălatul podelelor
  4. Măturatul garajului
  5. Spălatul și uscatul rufelor
  6. Spălatul vaselor (la mână)
  7. Spălatul geamurilor
  8. Curățarea frigiderului
  9. Curățarea mașinii

Realizați o diagramă simplă și atractivă, care să fie ușor de urmărit și completat.

Sarcini pentru copiii cu vârsta între 14 și 18 ani

Poți opta pentru:

  1. Călcatul hainelor
  2. Pregătitul mesei
  3. Spălatul căzii/dușului
  4. Tunsul gazonul
  5. Curățarea și organizarea lucrurilor în garaj
  6. Schimbatul becurilor
  7. Supravegherea fraților mai mici la treburi
  8. Realizarea de simple reparații în casă
  9. Cumpărarea alimentare
  10. Curățarea generală a bucătăriei și băii

Diagrama poate fi împărțită pe momentele zilei (dimineață și seară) pentru a fi cât mai organizată și a se putea mula pe programul zilnic al adolescenților. Poți menționa la început de săptămână ce cameră îi revine fiecărui copil.

Există diferite sisteme cu diagrame pentru organizarea și monitorizarea sarcinilor săptămânale. Le poți găsi în magazine sau le poți realiza chiar tu acasă. Fii cât mai creativ și realizează un tabel simplu, ușor de urmărit, dar, totuși, atractiv pentru copii. Poate fi cu recompense care să îi motiveze – spre exemplu, jetoane cu care își pot cumpăra diverse lucruri.

Concluzie

Treburile casnice pot reprezenta o sursă de tensiune pentru multe familii, chiar și atunci când munca este împărțită. Poate sistemele propuse de noi nu vor funcționa din prima lună. Important este să nu renunți și să încerci alte metode – alte sarcini, alte diagrame, altă organizare. Într-un final, vei face lucrurile să funcționeze pentru voi! Și rămâi pozitiv! Așa vei avea mai multe șanse de succes.