De ce boli ne fereşte spanacul şi cine nu are voie să-l mănânce
Nu este un aliment de sezon, dar asta nu înseamnă că nu putem începe în orice anotimp o dietă cu spanac congelat sau la conservă. Acesta nu doar că are o serie de beneficii pentru organism, dar ne şi ajută să slăbim.
Spanacul este o sursă de energie şi un aliment săţios, aşa că poate fi un aliat de nădejde în curele de slăbire. În general, regimurile bogate în legume fortifică organismul prin vitaminele şi mineralele pe care le conţin şi îl ajută să se menţină sănătos, însă dieta cu spanac are şi reale proprietăţi terapeutice.
Reduce riscul de cancer
“Putem pierde destul de uşor în greutate dacă adoptăm o dietă bazată pe spanac, dar, în acelaşi timp, acest aliment are şi proprietatea de a diminua riscul de apariţie a cancerului şi de a normaliza valorile tensiunii arteriale. Indiferent dacă îl vom mânca proaspăt, congelat sau din conservă, beneficiile sunt aceleaşi”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Menţine sănătatea oaselor şi a inimii
Benefic pentru buna funcţionare a inimii, spanacul ne protejează şi de boli precum artrita sau osteoporoza. Acesta conţine vitaminele A, K, C şi complexul B, dar şi minerale precum magneziu, mangan, fier şi potasiu, astfel încât este principalul inamic al anemiei şi al bolilor cardiovasculare. “Ideal este să asociem spanacul cu alimente bogate în vitamina C pentru că altfel există riscul ca acidul oxalic pe care îl conţine să împiedice organismul să absoarbă fierul şi calciul”, recomandă dr. Luca.
Când se recomandă cura cu spanac
– Stări de convalescenţă
– Efort fizic intens
– Stări de epuizare psihică
– Pancreatită cronică
– Anemie
– Probleme cu tiroida
Bolile care îl scot din meniu
“Cine suferă de ulcer, gastrită, gută sau litiază renală nu trebuie să urmeze o dietă pe bază de spanac pentru că acidul oxalic conţinut agravează aceste boli. În special persoanele cu afecţiuni renale nu trebuie să consume acest aliment pentru că doar 100 de grame de spanac au 700 mg de acid uric”, susţine medicul. 12.000 de micrograme de luteină (o substanţă care ne protejează de cataractă şi degenerescenţă maculară) conţine 100 g de spanac fiert. 30 de calorii aduce organismului o cantitate de 100 g de spanac.
Sursa: Ziarulring.ro