Cand si cum ar trebui sa-ti incurajezi copilul

Sa iti vezi copilul cum gestioneaza un moment stresant poate fi o provocare pentru parinti. Dar modul in care reactionezi intr-un moment care provoaca anxietate poate influenta modalitatea prin care copilul tau va aborda situatiile dificile pe care le va intampina.

Din pacate, cei mai multi copii aleg sa evite toate aceste situatii iar asta ii va impiedica sa experimenteze viata asa cum ar trebui. Zona de confort in care cei mai multi copii aleg sa ramana poate fi ca o inchisoare de maxima securitate de unde nu pot scapa cu usurinta. Este de datoria ta ca parinte sa iti incurajezi copilul si sa il faci sa aiba mai multa incredere in fortele proprii.

Cum ar trebui sa iti incurajezi copilul

Pastreaza-te ferm indiferent de situatie

Daca copilul tau uraste sa faca un anumit lucru nu trebuie sa il incurajezi sa nu il mai faca. Din contra, poti sa il incurajezi sa faca acel lucru pe care il uraste atat de mult. Poti sa il sustii si sa ii spui constant ca trebuie sa aiba mai multa incredere in el si in fortele lui. Oricat de mult ii displace sa faca un anumit lucru, daca va avea sustinere din partea ta va reusi sa isi depaseasca toate temerile.

Lucurile nu vor iesi mereu cum vrea copilul tau si trebuie sa invete cum sa treaca peste situatiile tensionate. Chiar daca acesta se confrunta cu probleme pe care le considera mari, tu ca parinte trebuie sa stii cum sa reactionezi.

Luarea deciziilor in interesul celui mic

Copiii evita sa aiba parte de activitati in care s-ar putea face de ras. In aceste situatii, parintii trebuie sa ia cele mai bune decizii pentru copilul lor cu scopul de a putea preveni din timp dezvoltarea unui comportament negativ.

In calitate de parinte trebuie sa cultivi increderea in sine a copilului tau, lucru care de multe ori poate fi un process anevoios si destul de dificil. Nu are sens sa iei tu decizii in numele lui, ci trebuie sa ii oferi sansa sa faca el asta.

Situatiile tensionate sau stresante pot aparea zilnic si tu nu vei fi de fiecare data langa copilul tau pentru a-l ajuta sa gestioneze cat mai bine acele momente. Impulsul din partea ta va insemna foarte mult pentru cel mic si il va face sa aiba mai multa incredere in el si in deciziile pe care le ia.

Lasa-ti copilul sa isi traiasca emotiile

In viata celor mici apar de multe ori situatii neasteptate. Unele dintre acestea pot avea un impact emotional major asupra celui mic, dar nu trebuie sa uiti ca are nevoie de astfel de momente pentru a reusi sa isi gestioneze mai bine emotiile.

Tot ce poti sa faci in acest caz este sa iti sprijini copilul sa treaca mai usor peste acele momente si sa il inveti cum sa isi gestioneze emotiile.

Empatia de care vei da dovada ca parinte va insemna foarte mult pentru copilul tau. Sprijina-ti copilul constant astfel incat sa invete cum sa gestioneze fiecare situatie prin care va trece.