Carambola sau fructul stea este originar din Filipine, dar este cultivat şi în Estul Asiei, Sudul Asiei, America Latină şi Caraibe. Fructul este exotic, are dimensiunea de la 5 la 10 cm şi creşte în copacul numit Averrhoa carambola, copac ce atinge o înălţime maximă de 6m.
Aşa cum îi este şi denumirea, fructul are formă de stea (în special atunci cand e tăiat), are culoarea galbenă, un gust dulce acrişor şi o consistenţă asemănătoare cu cea a strugurilor.
Ce substanțe nutritive conține carambola și ce beneficii aduce?
Fructul stea este bogat în vitamina C şi antioxidanţi, deci este benefic pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru prevenirea răcelilor. De asemenea, conţine vitamina E, vitamina B, calciu, fier, potasiu, fosfor, zinc, magneziu. Are un conţinut mic de calorii, aproximativ 30 de calorii/fruct.
Carambola are efect antimicrobial, luptând cu succes împotriva bacteriilor precum E coli şi Salmonella, şi efect antipiretic (scade febra). Nu este însă recomandat persoanelor care au probleme cu rinichii, deoarece conţine acid oxalic.
Când pot introduce carambola în alimentaţia copilului meu?
Deoarece nu prezintă risc de alergie, fructul poate fi oferit copiilor începând cu vârsta de 10 luni, dar curăţat de coajă pentru a evita înecul. Ca în cazul oricărui fruct nou introdus în alimentaţia copilului, este indicat să consultaţi medicul pediatru şi să urmaţi regula celor 4 zile.
Cum aleg şi cum ofer carambola copilului?
Fructul stea se găseşte în supermarket, în general ambalat în folie alimentară. Atunci când îl cumpăraţi, fructul trebuie să aibă coaja fermă şi galbenă (dacă are marginile maro, nu e nimic, este normal). Cu cât fructul este mai galben, cu atât este mai dulce.
Poate fi păstrat în frigider până la 3 săptămâni.
Fructul stea este în întregime comestibil. După spălarea atentă a fructului, acesta poate fi consumat ca atare sau în sosuri, în gemuri, salate, în smoothie-uri sau împreună cu fructele de mare. De asemenea, poate fi folosit şi pentru ornarea diverselor deserturi, tăindu-l pe lat, astfel formându-se forma de stea.
Sursa: diversificare.ro