ce mananca micutul tau vara
Când vine căldura, mulţi dintre copii manifestă o lipsă de apetit îngrijorătoare pentru noi părinţii. 

 Cum te comporţi într-o astfel de situaţie? 
Pe timpul verii se consuma mai puţină energie pentru a menţine constantă temperatura corpului, comparativ cu anotimpul rece, organismul având nevoie de o cantitate mai mică de calorii ingerate. Copiii au un mecanism de autoreglare mult mai perfecţionat decât adulţii şi din acest motiv, când este foarte cald, mănâncă mai puţin.
Este inutil, deci, să îl forţezi să mănânce feluri abundente: mâncarea nu trebuie văzută ca o „pedeapsă” deoarece exista riscul ca lipsa de apetit temporară şi naturală din timpul verii, să se transforme într-un fenomen constant (cu pericolul de a dezvolta tulburări alimentare cum sunt anorexia şi bulimia). Să spunem atunci un da, felurilor de mâncare uşoare şi mai ales unei alimentaţii sănătoase şi bogate în vitamine.
 Ce să bea?
Înainte de toate este indispensabil să îl convingi să bea multă apă, pentru a evita deshidratarea. Când este foarte cald, copii oricum se agită şi transpira mult, deci este nevoie să „pună la loc” lichidul pierdut. O alternativă la apă o poate constitui sucul de fructe care conţine puţine zaharuri, lipsit de conservanţi sau sucul fresh obţinut instant. Trebuie să eviţi băuturile gazoase sau foarte reci.
Dacă copilul are sub 2 ani, nu uita să iei în bagaj lăpticul cu care acesta s-a obişnuit sub formă de formula, un fierbător instant şi apă plată pentru a-i putea prepara oriunde masă, care îl hrăneşte şi îi potoleşte setea în acelaşi timp.
 Micul dejun
Dacă în perioadele de canicula copilul refuza felurile calde, la micul dejun îi putem servi lapte rece cu cereale sau fructe, iaurt şi sucuri de fructe. Şi la gustare fructele şi iaurtul sunt recomandate, dar şi o îngheţată furnizează un aport caloric optim, pe lângă elemente importante pentru creştere: proteine, calciu, fosfor, fier şi vitaminele A, B1 şi B12.
 Prânz şi cina
La prânz şi la cină, pentru un fel sănătos, fructele şi legumele sunt obligatorii. Beneficiile lor sunt unanim recunoscute şi se consuma în cantităţi mari tot timpul anului, iar vara în mod special, deoarece sunt pline de vitamine şi săruri minerale necesare organismului pentru a înlocui ce se pierde prin transpiraţie. Dacă vacanţa ta este la mare dă-i să pape cu predilecţie legume galbene şi roşii (ardei, caise, roşii etc) care stimulează producţia de melanina, protejând în mod natural pielea de radiaţiile solare. Aliaţi preţioşi sunt deasemenea morcovul şi pepenele care conţin din belşug antioxidanţi. Pepenele roşu, mai ales, conţine multă apă şi puţine calorii şi place mult copiilor.
Sursa: www.foodstory.stirileprotv.ro