Stabilirea unei bune alimentații pentru preșcolari este vitală pentru creșterea și dezvoltarea lor.
Vârsta de 3 – 5 ani este o perioadă interesantă atât pentru părinți, cât și pentru copii. Copiii sunt dornici să învețe lucruri noi, încep să comunice mai eficient și sunt curioși în legătură cu orice.
Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, o perioadă dificilă, deoarece copiii pot deveni pretențioși la mâncare, își pierd interesul pentru legume și fructe sau se agită dacă nu faci cum vor ei. Acest lucru îi poate face pe părinți să se simtă frustrați și copleșiți.
Prin utilizarea principiilor de alimentație sănătoasă și a activităților de nutriție pentru preșcolari, îi poți ajuta pe copii să învingă mofturile alimentare și să înceapă să iubească legumele.
Acestea fiind spuse, te invităm sa descoperi câteva lucruri esențiale despre dieta ideală pentru preșcolari.
Dieta pentru preșcolari – De ce este importantă alimentația sănătoasă?
O dietă echilibrată este importantă pentru preșcolari (copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani), deoarece le oferă nutrienții necesari pentru a-i ajuta să crească și să se dezvolte corespunzător.
O alimentație sănătoasă poate contribui la prevenirea afecțiunilor cronice de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile de inimă. În plus, dezvoltarea unor modele alimentare sănătoase la o vârstă fragedă poate pune bazele unei alimentații sănătoase pe tot parcursul vieții.
Care este rolul părintelui în alimentația preșcolarilor?
Studiile au arătat că părinții au o influență substanțială asupra alimentației și a comportamentelor de activitate fizică ale copiilor.
Fie că este vorba de cumpărarea alimentelor, de alegerea meselor, de cunoștințele de nutriție sau de comportamentele legate de alimentație, activitate fizică și sănătate, alegerile pe care le fac părinții afectează în mod direct stilul de viață al copilul.
Nutriția pentru preșcolari
În timp ce nevoile de nutriție pentru preșcolari variază în funcție de ritmul de creștere, vârsta, sexul și nivelul de activitate fizică al copilului, există câteva idei generale de care trebuie să ții cont.
Energie
Preșcolarii au nevoie de aproximativ 1.000-1.400 de calorii pe zi, în funcție de vârstă, de nivelul de activitate și de ritmul de creștere.
Proteine
Se recomandă ca 10 – 30% din aportul caloric al unui preșcolar să provină din proteine. Unele surse bune de proteine includ carnea slabă, carnea de pasăre, peștele, fasolea și nucile.
Carbohidrați
Este bine ca micuții cu vârsta de peste 1 an să consume 130 de grame de carbohidrați pe zi. Unele surse bune de carbohidrați includ cerealele integrale, fructele și legumele.
Cu toate acestea, nu toți carbohidrații sunt creați la fel. De exemplu, zaharurile adăugate sunt considerate a fi carbohidrați, dar pot contribui la efecte adverse asupra sănătății. Ca atare, se recomandă limitarea consumului la maximum 10% din totalul caloriilor pe zi pentru copiii cu vârsta peste 2 ani.
Fibre
Fibrele sunt importante pentru menținerea unei digestii sănătoase și a unor mișcări intestinale regulate, motiv pentru care ghidurile dietetice recomandă ca preșcolarii să aibă 19-25 g de fibre pe zi. Unele surse bune de fibre includ fructele, legumele și cerealele integrale.
Grăsimi
Deși nu există o cantitate specifică pentru consumul de grăsimi, se recomandă să se mențină aportul total de grăsimi între 30 și 35% pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani și între 25 și 35% pentru copiii cu vârstă de peste 4 ani.
Unele surse bune de grăsimi sănătoase sunt nucile, semințele, avocado, peștele gras și uleiul de măsline.
Vitamine și minerale
Preșcolarii au nevoie de o varietate de vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele A,C, D, E și K, vitaminele B, calciu, zinc și fier, deoarece acestea sunt esențiale pentru creștere și dezvoltare.
Îi poți ajuta pe preșcolari să obțină suficiente vitamine și minerale încurajându-i să mănânce o varietate de alimente diversificate pe parcursul zilei. În cazul în care copilul încă se luptă cu obținerea unei cantități suficiente din aceste substanțe nutritive, poți apela la suplimente specifice.
Principii de alimentație sănătoasă pentru preșcolari
Există mai multe lucruri de care trebuie să ții cont atunci când urmărești principiile unei alimentații sănătoase la preșcolari. Iată cum poți să îi ajuți pe copii să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase care vor dura toată viața.
Stabilirea orelor de masă și alte reguli
- Nu lăsa să treacă mai mult de 3,5 ore fără să mâncați
- Cere-le să mestece bine mâncarea
- Respectarea apetitului fiecărui copil prin faptul că nu îl forțezi să mănânce în cantități mari
- Mâncarea nu trebuie folosită ca recompensă sau pedeapsă
- Consumul a 5 porții de fructe și legume pe zi
- Începerea meselor principale cu o supă de legume
- Opțiuni sănătoase pentru prânz
- Evitarea deserturilor care conțin lactate la sfârșitul meselor principale
- Apă ca băutură
- Evitarea servirii frecvente a alimentelor prăjite sau foarte grase
Mâncatul pretențios pentru preșcolari
Mâncatul pretențios este unul dintre cele mai frecvente comportamente alimentare în rândul preșcolarilor și poate fi o sursă de frustrare pentru părinți. Iată câteva motive pentru care copiii pot fi pretențioși la mâncare:
Stadiul de dezvoltare
Preșcolarii se află într-o etapă în care devin mai independenți și pot dori să își afirme controlul asupra a ceea ce mănâncă.
Expunere limitată la alimente noi
Copiii pot ezita să încerce alimente noi dacă nu au avut ocazia să le vadă sau să le guste înainte.
Gusturi și antipatii puternice
Unii copii pot avea simpatii și antipatii puternice pentru anumite texturi, arome sau culori ale alimentelor.
Probleme senzoriale
Copiii pot avea un simț accentuat al gustului sau al mirosului și este posibil să nu le placă anumite alimente care le plac altor copii.
Pentru a aborda problema alimentației pretențioase, poți implica copilul în planificarea și pregătirea mesei, precum și să ii oferi o varietate de alimente sănătoase. Creează un mediu pozitiv la ora mesei și încearcă să ai răbdare cu obiceiurile alimentare ale copilului.