Copiii si rabdarea – 8 sfaturi practice

Răbdarea nu este întotdeauna punctul forte al unui părinte, mai ales în relația cu cei mici. Este dificil să îți menții calmul în situații dificile și, mai mult, să fii capabil să îi înveți în acele momente cum să se comporte pe viitor. Mai mult, reacția ta în fața unei probleme va fi și reacția lor. Așa că știm cât de mult îți dorești să fii un părinte răbdător și un exemplu pentru copiii tăi.

De aceea, îți venim în ajutor cu 8 sfaturi practice care să te ajute să îți antrenezi răbdarea, ca și părinte.

 

1. Nu lua o problemă prea în serios.

După cum spune Gretchen Rubin în cartea sa, „Happier at Home”, Under-react to a problem. De obicei, tindem să ne comportăm fix opus și să fim destul de agitați pentru aproape orice problemă, indiferent de gravitatea ei. Dacă vei pune în practică acest prim sfat, vei observa rezultate aproape imediate. Acest lucru te va face să te simți bine. Copiii tăi se vor simți bine, iar atmosfera din casă va fi mai liniștită.

Practic, tot ce trebuie să faci când te confrunți cu o problemă este să-ți păstrezi vocea joasă și lentă. Când te vei concentra pe o reacție mai discretă, vei rămâne calm și vei merge înainte fără a fi  blocat într-un vârtej de emoții. Chiar dacă vei fi calm doar la exterior, acest lucru te va ajuta să menții sub control valul de furie până te liniștești puțin și să realizezi că răbufnirea copilului sau greșeala pe care a făcut-o nu este atât de gravă și poate fi remediată. Ia lucrurile mai ușor, iar rezultatul reacției tale va fi unul pozitiv.

 

2. Stăpânește sprânceana.

Acest truc poate suna ciudat, însă te lămurim imediat. Ne referim, bineînțeles, la expresiile faciale și la cum sunt înțelese acestea de către copii. Michelle Icard a oferit pe today.com un exemplu în acest sens:

„Cercetările arată că partea creierului pe care o folosim pentru a citi expresiile faciale nu este dezvoltată suficient în cazul elevilor de gimnaziu. Drept urmare, ei confundă adesea o sprânceană încrețită (fie că este rezultatul unui sentiment de curiozitate, interes sau șoc) cu furia. Când îi vorbești copilului tău de gimnaziu, păstrează-ți fruntea netedă și expresia facială. Mamele îmi spun că acesta este sfatul numărul unu pe care l-au primit de la mine pentru a menține deschise liniile de comunicare.”

Așadar, concentrează-te pe menținerea frunții netede și pe o expresie facială care să emane fericirea și liniștea. Știm că nu este atât de ușor pe cât pare, însă este un sfat important care te va ajuta să nu te enervezi și, prin urmare, să nu reacționezi mai rău decât ar fi cazul. Te vei purta cu mai mult calm în fața problemei, după cum am menționat la punctul anterior.

 

3. Mănâncă un măr pe zi.

Studiile spun că merele  ajută la creșterea răbdării. Este un sfat pe care îl poți lua în calcul. Mai mult, este un sfat sănătos și din punct de vedere alimentar. Poți mânca un măr în jurul orei când vin copiii de la grădiniță sau școală pentru a-ți da energia și buna dispoziție de care ai nevoie la pregătirea temelor cu ei sau pentru pregătirea mesei.

 

4. Ia-ți o pauză doar pentru tine.

Chiar și cei mai mari sportivi au nevoie de o pauză ocazională în timpul unui joc. Dacă simți că începi să te pierzi cu firea, intră în camera ta timp de 5 minute și fă câteva exerciții de relaxare. Îndreaptă-ți umerii și întoarce-te la agitația din camera copiilor. Va fi pauza ta scurtă de care ai nevoie. Încearcă!

 

5.     Pregătește-ți un plan zilnic.

Planurile și meseria de părinte nu prea își dau mâna, dar este de datoria ta să încerci. Și vei reuși! Îți recomandăm să-ți iei creionul în mână și să-ți pregătești programul zilnic. Organizează-ți planul eficient! Ai grijă să nu îl aglomerezi cu prea multe lucruri de făcut într-un timp prea scurt. Aceasta nu este decât o rețetă minunată pentru stres. Fă-ți un plan realist, cu momente de pauză și timp suficient pentru fiecare activitate.

 

6. Prioritizează-ți lucrurile.

După cum am menționat la punctul anterior, să ai un plan te poate ajuta foarte mult în organizarea unei zile și, implicit, în menținerea unei stări de spirit pozitive. Dar ai grijă cum îl pregătești!

Îți recomandăm să arunci o privire asupra planului tău zilnic și să te întrebi: „Este aceasta cea mai bună utilizare a timpului meu acum?” Dacă răspunsul este nu, gândește strategic și nu încerca să faci mai multe decât poți într-un anumit timp.

Nu poți face mereu două lucruri în același timp. Poate nu îți este greu să îți asculți copiii cum îți povestesc despre ziua care au avut-o în timp ce împături hainele, dar, cu siguranță, îți va fi să citești. De asemenea, poți spăla o chiuvetă plină cu vase în timp ce copiii își fac temele la masă. Încearcă să păstrezi lucrurile care au nevoie de toată atenția ta pentru atunci când copiii dorm sau sunt supravegheați de altcineva.

 

7. Creează o atmosferă bună în casă.

Tu ești persoana care dă tonul în casă. Dacă deții cheia răbdării, lucrurile vor merge de minune, iar copiii te vor asculta cu mult mai mare ușurință. Îți poți crea o atmosferă pozitivă din casă făcând lucrurile care te ajută să te simți bine – deschide ferestrele, cântă, ascultă muzică liniștitoare, folosește un parfum de cameră relaxant, etc.. Folosește-ți creativitatea pentru a obține atmosfera de care ai nevoie atât tu, cât și familia ta.

 

8. Ai grijă de sănătatea ta.

Starea de spirit pe care o ai este aproape întotdeauna determinată de stilul tău de viață. Poate că somnul insuficient sau de calitate slabă, lipsa exercițiilor fizice, alimentația necorespunzătoare, consumul excesiv de zahăr sunt factorii vinovați de iritabilitatea ta. Ai grijă de tine și ține cont de nevoile tale de bază pentru a fi un părinte mai răbdător!

Acestea sunt câteva dintre trucurile care te pot ajuta să fii un părinte mai răbdător. Nu te simți copleșit. Este nevoie de practică pentru a le integra în rutina ta zilnică!