Copiii si televizorul

Relatia pe care copiii o au cu televizorul trebuie sa fie atent supravegheata. Daca vrei sa ai parte de un copil care sa se poata juca de unul singur o perioada cat mai lunga de timp atunci accesul la televizor trebuie sa fie unul limitat.

In plus, daca vrei ca acesta sa isi atinga potentialul maxim educational, sa poata asculta cu atentie si sa retina mai repede anumite informatii atunci este recomandat sa ii restrictionezi accesul la televizor in primii 2-3 ani de viata.

Care este timpul pe care un copil ar trebui sa il petreaca in fata televizorului?

Ei bine, studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca expunerea la televizor a copiilor cu varste mici sau a prescolarilor, poate afecta dezvoltarea creierului.

Televizorul poate fi o dadaca grozava dar este mult mai bine sa iti faci timp pentru copilul tau. Nu trebuie sa risti dezvoltarea acestuia intr-un mod sanatos.

De ce televizorul reprezinta o problema pentru copii?

Televizorul poate modifica dezvoltarea creierului la copii. In plus, televizorul da dependenta iar asta inseamna ca va crea un obicei pentru cei mici.

Atat televizorul cat si jocurile stimuleaza creierul celui mic sa se dezvolte diferit iar o astfel de schimbare ii va reduce nivelul de atentie, ii va afecta controlul impulsurilor si va incuraja comportamentul agresiv.

Creierul copiilor este proiectat pentru a se dezvolta optim in interactiunea cu oamenii si prin activitati care le vor pune la contributie imaginatia.

Fa-ti timp pentru copilul tau

Nu iti lasa copilul cu orele in fata televizorului doar din comoditate. Poti incerca sa-ti faci timp pentru el si sa va bucurati de jocuri care ajuta in procesul de dezvoltare. Creierul este conceput sa dezvolte abilitati de rezolvare a unor probleme si de comunicare. Cu cat copilul tau va petrece mai putin timp in fata televizorului cu atat se va dezvolta mai armonios.

Computer vs televizor

In contextul nostru, computerul este mai recomandat decat televizorul deoarece este interactiv. Dar cu toate astea, expertii recomanda introducerea acestuia in viata copilului la o varsta mult mai inaintata. Computerul ca si televizorul creeaza dependenta si nu este in regula sa iti expui copilul la asa ceva pentru perioade mai lungi de timp.

Televizorul iti invata copilul sa devina violent

Fara doar si poate televizorul instiga la violenta. Copiii sunt mai afectati de asta deoarece pot fi manipulati cu foarte mare usurinta. Daca ai impresia ca ai restrictionat anumite posturi cu filme violente, afla ca te inseli. Violenta este intalnita la televizor la tot pasul iar asta ii poate afecta dezvoltarea creierului.

Mare atentie la programele urmarite de copilul tau

Te poti convinge de faptul ca cel mic urmareste doar anumite programe in momentul in care iti faci timp si urmaresti toate acele posturi impreuna cu el/ea. Poti sa blochezi anumite posturi care contin emisiuni violente sau anumite videoclipuri care nu sunt potrivite pentru varsta copilului tau.

Discuta cu copilul tau si explica-i cu lux de amanunte toate problemele pe care le poate provoca statul in exces in fata televizorului de la o varsta frageda.

Sfat important: daca totusi sta copilul tau la televizor o perioada mai indelungata nu-l lasa sa manance nesupravegheat. Acest obicei poate atrage dupa sine afectiuni grave precum obezitate deoarece copilul nu va fi atent la cat mananca ci la ce se difuzeaza la televizor.