Te confrunti adesea cu refuzul micutului tau de a servi masa?
Ei bine, acest articol te poate ajuta sa afli ce poti face intr-o asemenea situatie.
Poate fi destul de frustrant pentru parinti momentul in care copilul refuza sa manance. Dar, cu rabdare si prin comunicare il poti convinge pe cel mic sa serveasca masa fara prea multe impedimente.
Exista mai multe motive pentru care copiii isi schimba tiparele de alimentatie. De cele mai multe ori cei mici refuza complet sa serveasca masa, iar asta ii ingrijoreaza pe adulti.
In momentul in care copilul refuza complet sa consume legume sau fructe, adultii devin si mai ingrijorati si incearca sa ii forteze pe cei mici sa o faca.
In cadrul acestui articol vei afla care cateva din motivele pentru care copilul tau nu vrea sa manance si cum il poti ajuta sa depaseasca aceasta situatie.
Cum sa iti convingi copilul sa manance
Ca parinte, trebuie sa intelegi ca nu este treaba ta sa iti faci copilul sa manance. Trebuie doar sa ii oferi preparate sanatoase si delicioase la orele stabilite. Cu cat vei incerca sa controlezi mai mult mesele pe care le oferi copilului tau cu atat relatia sa cu alimentatia va fi una mai proasta.
Astfel, pentru a-ti convinge copilul sa manance si in acelasi timp sa consume si preparate sanatoase, iti sugeram sa incerci sa urmez pasii urmatori:
Concepe un program pentru mese si gustari
Daca iti doresti ca cel mic sa manance trebuie sa ii creezi un program de alimentatie. Atat mesele principale ale zilei cat si gustarile trebuie sa fie consumate la anumite ore. Astfel, o data la 2-3 ore, copilul tau poate avea parte si de o gustare.
Daca acesta este mult prea flamand atunci exista riscul sa nu isi satisfaca nevoile nutritionale. In plus, in exemplul dat, copilul poate deveni nervos si poate fi predispus la furie sau sa devina necooperant.
Este recomandat ca cel mic sa aiba o rutina de masa si de gustari insotita de un orar bine stabilit.
Creeaza o relatie sanatoasa cu mancarea
Copiii sunt foarte usor de distras iar orele de masa nu sunt deloc diferite. Inchide televizorul si pune jucariile deoparte. Alege o locatie familiara asa cum este bucataria sau alt loc obisnuit. Trebuie sa te asiguri ca cel mic este confortabil si ca ii pui la dispozitie toate ustensilele de care are nevoie.
Este necesar sa acorzi o atentie sporita copilului tau si mai ales semnelor pe care acesta ti le ofera. Nu iti presa copilul sa manance anumite alimente.
Alege alimente sanatoase si incurajeaza-ti copilul sa incerce alimente noi
Copilaria este o perioada de exploatare a alimentelor. Ofera-i copilului tau posibilitatea de a alege dintr-o gama cat mai variata de produse. Nu uita ca acesta se afla intr-o perioada de invatare si de descoperire.
Ofera-i copilului tau fructe precum: capsuni, piersici, banane, struguri taiati, stafide dar si multe altele. Explorarea este cu siguranta de interes pentru copilul tau si trebuie sa stii cum sa o folosesti in avantajul tau. Lasa-ti copilul sa exploreze mancarea si sa aiba o anumita putere de decizie in ceea ce privesc alegerile facute.
Portii de mancare moderate
In general, copiii mici mananca portii de mancare de dimensiuni reduse. Incepe prin a-i oferi copilului tau portii moderate de mancare atunci cand ii este foame.
Cel mic trebuie sa manance pentru a avea parte de energie dar nu trebuie exagerat cu dimensiunea portilor.
Acorda atentie nutrientilor esentiali
Pe perioada copilariei, fierul, zincul, calciul si vitamina D sunt foarte importante.
Zincul este foarte important pentru crestere dar si pentru mentinerea imunitatii. Fierul ajuta la mentinerea sanatatii creierului si sustine o dezvoltare normala. In plus, o doza potrivita de fier ii va oferi copilului tau energia de care are nevoie. Calciul si vitamina D ajuta oasele sa devina mai puternice si mai dure.
Pentru un copil, un deficit de anumite vitamine sau minerale ar putea atrage dupa sine probleme precum anemie sau rahitism.
Relatia cu mancarea este foarte importanta
Stilul in care abordezi problema alimentatiei este foarte important. Incearca sa nu ii impui copilului tau sa consume anumite alimente doar pentru ca tu iti doresti asta.
Scopul tau principal nu este acela de a-ti convinge copilul sa manance mult ci sa exploreze mancarea. Acesta trebuie sa guste cat mai multe alimente astfel incat sa isi dea seama ce este pe placul lui.
Ce poti face in cazul in care cel mic consuma doar gustari?
Este foarte usor sa cazi in capcana gustarilor si ii permiti copilului tau sa le consume pe toata durata zilei. Stabileste ore de masa regulate astfel incat cel mic sa isi poata crea o anumita rutina.
Nu il forta sa manance si incerca sa pastrezi un ton cat mai prietenos. Poti sta impreuna cu cel mic la masa pentru ca acesta sa nu intreprinda activitati care sa ii distraga atentia.
Ce poti face daca cel mic nu mananca si pierde in greutate?
Nu trebuie sa iti ingrasi copilul sau sa incerci sa il fortezi sa consume anumite alimente. Cu toate acestea, daca observi ca cel mic pierde in greutate este recomandat sa te consulti cu medicul pediatru.
In cazul in care copilul tau refuza sa manance incearca sa ii expliciti cat de important este sa aiba obiceiuri sanatoase atunci cand vine vorba de a manca. Un comportament sanatos cu privire la alimentele consumate este un factor foarte important din mai multe puncte de vedere.
Incearca sa creezi un regim alimentar sanatos si vei vedea cum preferintele copilului tau se vor schimba in totalitate.
Totul porneste de la exemplul propriu, daca tu ai obiceiuri sanatoase si copilul tau le va dobandi.