Copilul tau poarta aparat dentar Iata ce poate manca

Aparatul dentar nu implica durere, dar, cavitatea bucala a unui copil poate fi sensibila timp de cateva zile dupa ce acesta este pozitionat.

In plus, cel mic va trebui sa invete cum sa mestece anumite produse dar si sa consume produse mai delicate care sa nu ingreuneze procesul de masticatie.

Anumite alimente ar putea deteriora componentele aparatului dentar, precum sarmele sau bracketii, lucru care poate duce la un grad mare de incomoditate pentru copilul tau.

Ce poate manca cel mic daca poarta aparat dentar?

Aparatul dentar nu implica foarte multe restrictii. Practic cel mic poate manaca si bea orice fel de lichide, precum: apa, suc, ciorbe si supe de toate felurile.

Acesta mai poate manca preparate gatite si alimente care au o consistenta moale precum: pireuri, legume fierte, branzeturi moi, iaurt, unt, oua sau omleta, cereale cu lapte, fructe de mare, peste, carne tocata, paste, torturi, checuri dar si deserturi moi cu frisca. Toate aceste preparate le poate consuma cel mic inclusiv in primele saptamani de la montarea aparatului dentar.

Alte preparate care pot fi consumate dupa primele saptamani de la montare sunt: merele crude, carnea moale si pizza. Painea ar trebui sa fie evitata, mai ales coaja acesteia. Daca totusi copilul tau vrea sa manance paine cel mai bine este sa ii oferi doar miezul.

Briosele sau clatitele sunt recomandate pentru copiii care poarta aparat dentar. Iaurturile si branzeturile pot reprezenta o buna alternativa pentru carne, cel putin in primele zile de acomodare cu aparatul dentar.

Ce sa NU consume cel mic daca poarta aparat dentar

Mancarurile tari sunt interzise daca cel mic are aparat dentar. Acesta trebuie sa evite consumul fructelor tari, semintelor, alunelor dar si a cartofilor prajiti. Alimentele crocante ar trebui sa fie evitate, la fel si ciocolata amaruie, inghetata, popcornul, guma de mestecat, muraturile sau caramelele.

Meniul perfect pentru persoanele care au aparat dentar

Mic dejun – este recomanda ca cel mic sa serveasca lapte, paine proaspata, pate de ficat de casa, omleta sau oua fierte, urda sau cas proaspat.

Pranz – masa de pranz trebuie sa implice preparate mai satioase precum: supa cu galuste de gris, ciorba de legume, pilaf cu legume, mamaliguta cu branza de vaci, paste carbonara, peste la cuptor, legume fierte, salata de vinete, salata de boeuf cu carne moala. In ceea ce priveste desertul, cel mic poate servi oricand un mar copt cu miere, o prajitura cu blat pufos, tort, chec sau alte alimente cu consistenta moale.

Cina – masa de seara este la fel de importanta. Copilul tau se poate infrupta cu: tocanita de legume, ghiveci, legume mexicane cu carne moale, piure de cartofi, gris sau orez cu lapte, papanasi cu dulceata, gogosi pufoase, budinca, paine proaspata sau iaurt.

Este destul de dificil pentru copilul tau sa poarte aparat dentar. Daca acesta va respecta toate cele mentionate mai sus atunci va reusi sa aiba parte de un zambet perfect.

Un mare plus intr-o asemenea situatie este ca micile schimbari in alimentatie vor putea duce in timp la adoptarea unui stil de viata sanatos.