Cum dezvolti simtul responsabilitatii la copii

Foarte multi parinti se confrunta cu problema dezvoltarii simtului responsabilitatii la copii. Chiar daca poate parea dificil este destul de usor sa iti faci copilul sa devina responsabil. Trebuie doar sa dai dovada de indulgenta si de perseverenta.

Deci cum poti sa-ti transformi copilul intr-o persoana responsabila?

Incepe cu sarcini usoare

Poti incepe prin a-i da sarcini pe care acesta sa le poata indeplini cu succes. In momentul in care copilul observa ca isi poate indeplini sarcinile pe care i le oferi va avea mai multa incredere in el si va da dovada de mai multa implicare.

Incepe tot procesul de la o varsta frageda

Cu cat incepi procesul de educatie a copilului de la o varsta mai mica cu atat acesta va deveni mai responsabil atunci cand va creste. Inca de la varsta de trei ani iti poti educa copilul in aceasta privinta.

Incepe prin a-i trasa acestuia cateva sarcini, tinand cont de varsta si de capacitatea lui de concentrare. Nu ii poti cere unui copil de 3 ani sa te ajute sa aranjezi masa, dar poti incepe prin a-i cere sa isi stranga jucariile.

Ofera-i copilului responsabilitati din ce in ce mai mari

Daca ai trecut cu bine de etapa cu stransul jucariilor poti merge mai departe pana la sarcini precum curatenie prin casa sau gradinarit. Incepe cu sarcini mici dar pe care sa le poata indeplini cu succes. In cazul in care copilul tau este mai mare te poate ajuta chiar cu pregatirea mesei.

Asigura-te ca ia toate sarcinile in serios

Avand in vedere varsta mica pe care copilul tau o are trebuie sa stii cum sa discuti cu el. Cel mai probabil va privi totul ca pe o joaca. Ca acesta sa poata lua totul in serios incepe prin a-l invata sa isi faca singur patul. Dupa care, ii poti explica de ce este important sa faca asta in fiecare zi.

Nu finaliza ce copilul a uitat sa faca

Primul instinct va fi sa finalizezi tu toate sarcinile pe care cel mic nu le-a dus la bun sfarsit. Copilul trebuie sa inteleaga ca nimeni nu ii va rezolva sarcinile atunci cand el uita sa faca asta. Daca vrei ca acesta sa fie implicat in tot ceea ce face este recomandat sa il lasi sa se descurce de unul singur.

Poti dezvolta simtul responsabilitatii la copilul tau atata timp cat stii cum sa ii trasezi sarcinile de zi cu zi. Chiar daca are o varsta frageda nu inseamna ca nu se poate implica in anumite treburi casnice si nu uita sa-l lasi sa iti demonstreze ca este responsabil.

Dezvoltarea personala a copiilor tine foarte mult de felul in care ii ajutam si de timpul pe care il acordam ca sa fim alaturi de ei.