Inceputul de an scolar inseamna, cu siguranta, mai ales pentru parintii ai caror copii au pasit pentru prima data pragul scolii, un complex de provocari dintre cele mai variate. Principala preocupare ce se contureaza treptat inca din primele zile este aceea de a-l ajuta pe copil sa faca fata la tot ceea ce presupune procesul educational in complexitatea sa. Intelegerea lectiilor predate in clasa, temele pentru acasa, relationarea cu invatatorul si cu colegii, toate acestea sunt aspecte care contribuie in egala masura la atingerea obiectivelor pe care le presupune in fond introducerea copilului intr-un sistem educational.

Memoria si procesul de invatare

Felul in care copilul reuseste sa asimileze si ulterior sa puna in practica ceea ce invata la scoala este essential pentru evolutia sa. Iar unul dintre factorii important in acest sens este memoria, un proces complex, care la copiii cu varste intre 6 si 8 ani se afla intr-un continuu proces de dezvoltare. Acesta implica deopotriva memoria pe termen scurt (capacitatea de a retine informatia pentru cateva secunde), memoria activa (abilitatea de retine informatia timp de mai multe minute si de a opera cu ea) si, in fine, memoria de lunga durata (capacitatea de a retine informatia pentru o perioada mai lunga de timp). Spre exemplu, atunci cand copilul transcrie un cuvant de pe tabla, mai intai este pusa in functiune memoria de scurta durata (copilul trebuie sa retina secvente de litere), apoi cea activa (trebuie sa scrie cuvantul in caiet fara sa priveasca mult timp la tabla) si in cele din urma este activata memoria de lunga durata (prin retinerea cuvantului, a sensului acestuia si prin capacitatea de scriere ulterioara a lui fara a fi nevoie sa mai priveasca o felul in care cuvantul este scris pe o tabla).

Antrenarea memoriei si exersarea diferitelor tehnici de memorare reprezinta un exercitiu util pentru copiii de varsta scolara, pe care parintii il pot sprijini cu succes. De altfel, exista numeroase metode prin care memoria copiilor poate fi stimulata si pe care, cu putina pricepere, orice parinte le poate pune in practica.

Concentrarea la detalii

Studiile arata ca parintii pot avea un impact foarte mare asupra dezvoltarii memoriei copiilor prin conversatiile pe care le au cu acestia. O metoda simpla de a stimula memoria este aceea de a discuta in permanenta despre actiuni din trecut, punand accentual pe detalii. Spre exemplu, puteti discuta despre un spectacol de circ la care ati fost candva, intrebandu-l pe copil tot felul de lucruri legate de spectacol si facandu-l astfel sa isi exerseze memoria.

Jocurile de memorie

Exista in comert numeroase jocuri concepute in mod special pentru a stimula memoria copiilor. Printre cele mai populare se numara jocurile cu carti, in cadrul carora copiii trebuie sa faca perechi intorcand cartonasele similar din cat mai putine incercari. Astfel de jocuri exista actualmente si in varianta electronica, astfel incat puteti folosi in mod creativ gadgeturi precum tableta sau laptopul pentru a imbunatati memoria copilului. Jocurile cu rime reprezinta si ele o modalitate atractiva de stimulare a memoriei.

Faceti conexiuni simple

Una dintre cele mai simple metode de imbunatatire a memoriei este asocierea dintre concepte, obiecte, procese. Incercati sa gasiti trucuri prin care anumite concept sau explicatii ce pot parea abstracte sa fie asociate cu elemente concrete, mult mai usor de retinut de catre mintea copilului. Folositi, de asemenea, culorile, pentru a crea conexiuni usor de retinut. Spre exemplu, o lectie despre numere poate fi mult mai simplu de inteles daca folositi obiecte pentru a exemplifica operatiile sau o lectie de istorie poate fi mai usor inteleasa daca copilului i se explica mai intai tema generala a lectiei, facand conexiuni cu lumea in care traieste el. Conexiunile pot fi vizuale sau conceptuale. Spre exemplu, o buna metoda de imbunatatire a memoriei poate fi utilizarea acronimelor.

Impartirea in secvente mici a continutului de memorat

Capacitatea de memorare a copiilor este in continua crestere la varsta scolara, insa pentru a putea memora secvente mai ample, cum ar fi, spre exemplu o poezie cu mai multe strofe, copiii au nevoie de fragmentarea sarcinii. Memoria functioneaza mai eficient atunci cand este activate secvential.

Exercitiile zilnice de memorie

Nu toti copiii au aceeasi capacitate de memorare. Unii memoreaza foarte usor, in timp ce altora le trebuie mai mult timp pentru a memora ceva. Memoria poate fi insa imbunatatita prin exercitii zilnice variate. Repetati impreuna ceea ce copilul are de memorat pentru scoala, inventati competitii de memorare si ajutati-l pe copil sa inteleaga ca memoria este un proces activ, pe care il poate imbunatati prin exercitii repetate. Odata ce va intelege acest lucru, copilul se va simti mai increzator in fortele proprii si se va descurca mult mai bine in rezolvarea sarcinilor ce implica memoria.

Alimentatia si memoria copilului

Memoria poate fi imbunatatita si cu ajutorul unei alimentatii adecvate, bogata in substante nutritive care ajuta la dezvoltarea creierului copiilor. Se stie ca fructele, legumele, carnea, cerealele integrale sunt alimente extrem de importante in acest sens si ca ele nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica. Vitaminele si mineralele contribuie semnificativ la dezvoltarea sistemului nervos al copiilor.

Complexul de vitamine B ajuta la dezvoltarea neuronilor si a materiei cenusii, in timp ce acizii grasi de tip Omega 3 au o actiune extrem de benefica asupra dezvoltarii organismului in general. Anti-oxidantii imbunatatesc fluxul sangvin, permitand patrunderea mai buna a oxigenului in organism. Toate aceste procese, la randul lor, contribuie semnificativ si  la dezvoltarea memoriei. 

Printre alimentele care imbunatatesc functionarea memoriei se numara: spanacul (si alte plante cu Frunze de culoare verde inchis), broccoli, asparagusul, capsunile, pepenele galben, fasolea neagra, citricele, soia, fructele de padure, cartofii dulci, rosiile, nucile, semintele, ficatul, pestele (somon, ton, halibut, macrou), alunele si uleiul de alone, semintele de in si uleiul din seminte de in etc.

 
 
Sursa: desprecopii.com