Oxidarea fructelor reprezinta un proces prin care aspectul acestora incepe sa se schimbe.

Chiar daca gustul nu se modifica de la inceput, parca nu mai avem aceeasi dorinta sa le mancam daca vedem ca sunt oxidate.

Cu siguranta ai taiat un mar si ai observat cum se inchide la culoare in doar cateva minute.

Acest proces poarta denumirea de oxidare si apare atunci cand coaja fructului este inlaturata, permitand astfel oxigenului sa intre in contact cu anumite enzime.

Asadar, putem spune ca oxidarea este un proces distructiv care va provoca scaderea calitatii nutritive a fructelor.

Dar ce parere ai avea daca ai putea preveni procesul de oxidare al fructelor?

Iata cateva detalii in acest sens:

Metode prin care poti preveni oxidarea fructelor

In cele de mai jos vei descoperi cateva metode prin care vei putea preveni oxidarea fructelor dupa ce le-ai taiat.

Suc de lamaie si sucul de citrice

Prepara un amestec realizat dintr-o 1 lingura de zeama de lamaie sau alte fructe din familia citricelor si 1 ceasca de apa.

Pune fructele intr-un vas mai adanc si toarna amestecul peste acestea. Vei vedea cum isi vor pastra prospetimea o perioada mai lunga de timp.

Scufundarea in apa rece

Daca vei scufunda fructele in apa rece atunci procesul de oxidare va fi incetinit, oferindu-ti astfel posibilitatea de a te bucura de ele o perioada mai lunga de timp.

Apa distilata

Poti introduce fructele in apa distilata imediat dupa ce acestea au fost taiate sau dupa ce au fost curatate.

Deshidratarea

Deshidratarea este o alta metoda prin care poti pastra cu succes fructele si legumele. Enzimele care sunt responsabile de oxidarea fructelor au nevoie de aer pentru a putea fi active. Atunci cand fructele sunt deshidratate riscul de oxidare dispare.

Metode si rezultate

Taie fructele in bucati mici, pune-le intr-un castron si lasa-le 5 minute la inmuiat in apa sau intr-unul din amestecurile prezentate mai sus.

Dupa ce parcurgi acesti pasi vei putea depozita fructele in frigider timp de o ora.

Alte metodele prin care poti pastra prospetimea fructelor taiate

Mai exista si alte cateva modalitati prin care poti pastra proaspete fructele taiate.

Astfel, daca vei urma sfaturile de mai jos te vei putea bucura de fructe proaspete cu un gust incredibil, o perioada mult mai lunga de timp.

Presara pe fructele taiate niste scortisoara. Aceasta este o metoda prin care iti vei putea pastra fructele in conditii bune si te vei bucura de prospetimea acestora chiar si dupa ce le-ai taiat.

Stropeste fructele taiate cu putin suc de lamaie. Aceasta le va mentine mai proaspete si mai delicioase chiar si dupa ce au fost taiate.

Chiar daca fructele sunt pe deplin comestibile si in momentul in care sunt oxidate, se recomanda sa eviti acest proces si sa incerci sa le pastrezi in conditii optime.