A venit ora somnului si cel mic inca alearga prin casa. Ce este de facut?
Deseori, momentul culcării copiilor îi sperie pe părinți, deoarece seara copiii sunt obosiți, agitați, tensionați și îngreunează acest ritual pe cât de firesc pentru noi adulții, pe atât de contestat și reclamat de copii.
Somnul este foarte important pentru copii, este vital pentru dezvoltarea lor fizică și mentală, iar ei reușesc cu pricepere să amâne ora de culcare, găsind motive și activități care mai de care mai interesante și mai năstrușnice, fără să țină cont că sunt extrem de obosiți. De altfel, trebuie să ținem cont și de faptul că copiilor nu le place deloc să stea singuri și nu le place nici întunericul. Iar somnul chiar asta înseamnă…
Psihologii ne recomandă să creăm un ritual de culcare , o serie de activități care să îi ajute pe copii să se deconecteze de la starea energică, activă de peste zi, și încet, încet să între în starea de relaxare și odihnă. Este firesc ca copiii să se liniștească cu greu seara, deoarece ei își controlează mai greu decât adulții procesele mentale și le este mult mai greu decât nouă să își impună scăderea activității cu scopul de a se odihni.
Chiar și copiii au zile dificile, în care sunt încărcați cu emoțiile de peste zi, iar cea mai bună soluție în zilele acestea este să îi ajutați să conștientizeze ce se întâmplă și să îi ajutați să proceseze emoțiile trăite, să descarce prea-plinul.
Iată câteva idei pentru a ajuta un copil energic să adoarmă mai ușor :
• nu îi oferiți înainte de ora de culcare băuturi sau manacaruri care conțin substanțe psihostimulente, cum ar fi ciocolată, cacao, zahăr.
• oferiți-i un pahar cu lapte cald, o banană, iaurt sau alte alimente care ajută somnul să se instaleze mai ușor.
• includeți în rutina de seară mersul la toaletă și spălatul pe dinți, activități care să ajute creierul să înțeleagă că urmează ”ora de culcare”. Obișnuința acestor activități determină creierul să se aștepte la ce urmează și facilitează intrarea în starea de odihnă.
• pentru baia de seară folosiți un săpun, un spumant sau un gel de duș cu o aromă relaxantă, lavandă sau alte uleiuri esențiale.
• obișnuiți-vă să purtați seară o discuție cu el, de obicei atunci când el este deja în pat, în care să treceți în revistă ziua, să vorbiți despre emoțiile de peste zi, ce a învățat, ce l-a impresionat. Dacă copilul dezvăluie frici și frământări acceptați-le și tratați-l cu empatie, povestindu-i din propria experiență și despre propriile temeri și îngrijorări.
• puteți, atunci când sunteți lângă pat și îl culcați, să lăsați o lumină blândă și difuză pornită, pentru a-l liniști, în caz că îi este frică de întuneric.
• o idee bună, clasică, este să citiți o poveste, dar evitați poveștile care conțin scene de violență, care pot fi înfricoșătoare pentru un copil.
• evitați vizionarea programelor TV cu 30 minute înainte de ora de culcare; în schimb puteți asculta muzică relaxantă, clasică.
• puteți alege una din jucăriile preferate, să îi fie „paznic” peste noapte, pe care să o investiți să aibă grijă de copil. Ei se simt mai în siguranță dacă o astfel de figură este alături de ei de-a lungul nopții.
• arătați-le afecțiune, îmbrățișați-i, sărutați-i de noapte bună, contactul fizic descarcă cu ușurință tensiunile acumulate peste zi. La fel de benefic este un joc care implică mișcarea, contactul fizic, hârjoneală.
Sursa: parinti.com