Un copil prescolar este mult mai dispus sa coopereze si sa isi multumeasca parintii. Acesta va face anumite lucruri de unul singur si este dispus sa invete de la parinti ceea ce inca nu stapaneste foarte bine.
O dieta echilibrata ii ofera copilului nutrientii necesari, ii ofera energie dar si o crestere sanatoasa. In plus o alimentatie adecvata si o activitate constanta il va mentine pe cel mic sanatos si plin de energie. In mod sigur acesta va fi pregatit pentru urmatorul pas important din viata lui, gradinita.
Aceste fiind spuse, iata ce implica alimentatia unui copil prescolar:
Care este rolul parintelui in alimentatia copilului
Sa iti inveti copilul sa manance sanatos este o munca delicata. Vrei sa il incurajezi sa faca alegeri bune fara sa se simta presat? Atunci prezinta-i copilului tau toate preparatele sanatoase fara sa incerci sa il influentezi. Cu siguranta vrei ca cel mic sa aiba parte de toti nutrientii necesari si nu iti doresti sa numere orele care au mai ramas pana la servirea desertului.
Nu este nimic gresit in a servi din cand in cand anumite feluri de mancare pe care copilul tau le adora dar nu trebuie sa faci din asta o obisnuinta. Ofera-i mai multe tipuri de alimente, nu te limita doar la anumite preparate. Doar asa vei putea stii ce ii place cu adevarat.
Incurajeaza-l spre o dieta sanatoasa
Ca sa il poti incuraja pe cel mic sa urmeze o dieta sanatoasa trebuie sa ii oferi mai multe tipuri de mancare, inclusiv pe cele pe care copilul tau le-a refuzat in trecut. Pastreaza in casa mancare sanatoasa si cumpara ori de cate ori iesi in oras fructe si legume proaspete.
Implica-l pe cel mic in pregatirea mesei. Poti gati impreuna cu el cina, te poate ajuta la spalarea salatei si a legumelor. Creeaza o structura cat mai atent elaborata de selectie a alimentelor. Mesele trebuie sa fie cat mai bine organizate si gustarile deopotriva.
Serviti masa impreuna si creati un moment placut in care va strangeti cu totii si vorbiti despre activitatile pe care le-ati avut sau pe care le veti avea.
Lasa-l pe cel mic sa detina controlul
De cele mai multe ori parintii nu se simt tocmai confortabil sa il lase pe cel mic sa detina controlul cu privire la cat mananca. Cu toate ca cel mic este cel mai in masura sa decida cat trebuie sa manance. Singura responsabilitate a parintilor este sa programeze toate mesele si sa decida ce tipuri de alimente sa se serveasca la masa. Un copil de 4 ani ar trebui sa isi poata lua singur gustarile si sa poata spune ce doreste sa manance la cina.
Copilul prescolar poate spune daca a mancat suficient sau nu. Daca cel mic nu respecta programul pe care l-ai stabilit pentru el evita sa il certi. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa discuti serios cu acesta.