Joaca și copilăria sunt într-o legătură atât de strânsă încât le poți considera sinonime. Totul este o joacă pentru copil. Dar nu toți copiii se joacă singuri. Uneori joaca este mai dificilă decât pare și implică prezența activă a unui părinte sau tutore.
Dacă și tu te afli în această situație, probabil ai o mulțime de întrebări în acest sens și ai nevoie de un răspuns cât mai rapid la ele. Noi venim cu răspunsurile. Mai mult, îți oferim câteva sugestii care să te ajute să îți încurajezi copilul să se joace singur.
Ce presupune jocul independent?
Copilul se joacă independent de un adult. Se poate juca fie singur, fie cu fratele, sora sau un prieten.
De la ce vârstă se poate juca un copil fără implicarea adultului?
Un copil poate practica acest mod de joacă încă de la naștere. Nu există o vârsta prea mică pentru jocul independent.
Cum mai este denumit jocul independent?
Poate fi denumit și joc liber sau joc nestructurat.
Care este definiția jocului independent/ liber/ nestructurat?
Este tot ceea ce un copil alege să facă fără implicarea unui adult. Este activitatea sa preferată desfășurată singur sau cu un prieten. Copilul se joacă din propria inițiativă, independent de orice așteptări și fără asistența unui adult.
Se aplică și în cazul copiilor singuri la părinți?
Da. Jobul copilului este joaca. Tot ce învață este prin joc, așa că trebuie să știe să se joace și singur. În plus, chiar dacă are frați nu înseamnă că se pot juca mereu împreună.
Jocul independent îl ajută să se dezvolte. Multe abilități sunt cel mai bine dezvoltate de copii prin joc sau dobândite doar prin joc sau îmbunătățite dramatic în timpul jocului. Merită să i se acorde jocului această importanță.
De asemenea, tu meriți să te ocupi de nevoile tale. Cu siguranță, ai o mulțime de sarcini zilnice pe care trebuie să le duci la bun sfârșit. Imaginează-ți cât timp ai salva pentru acestea sau doar pentru a te relaxa dacă micuțul tău s-ar juca sigur.
Iată ce poți pune în practică pentru a-ți încuraja copilul să se joace singur!
Setează o rutină de joacă
Copiilor le place rutina. Îi face stăpâni pe situație. Așa că, de ce să nu implementezi și o rutină de joacă?
Evită să ridici tonul și să îi impui copilului să se joace. Joaca nu va părea prea distractivă astfel. În schimb, dacă joaca are locul ei în programul zilnic al copilului, aceasta devine apreciată de copil și benefică dezvoltării sale.
Cum să procedez? Setează un interval de timp în programul zilnic când copilul se poate juca. Informează copilul cu privire la acest lucru. Apoi, îi poți spune ce vei face tu cât timp el se joacă singur, iar după ce timpul de joacă singur se va termina, puteți petrece timp împreună.
Setează-ți obiective mici la început
Îți recomandăm să începi cu perioade scurte de timp, de 5 minute, crescând treptat. Copilul trebuie să își antreneze abilitatea de joc și să aibă rezultate pozitive imediate pentru a-l motiva să continue.
După câteva zile, crește timpul de joc. Important este ca micuțul să fie captivat și să nu ajungă să se plictisească. De asemenea, trebuie să perseverați. Jucându-se își va dori și mai mult să facă acest lucru.
Cum să procedez? Setează-ți un cromometru și spune-i copilului că va trebui să se joace singur 5 minute. La finalul celor 5 minute, onorează-ți promosiunea și mergi la el. Este posibil să nu fi terminat jocul și să fie nevoie să îl mai lași, dar acest lucru îl verifici pe moment.
Nu îi întrerupe jocul
Nu întrerupe copilul din joacă. Este atât de simplu să îi strici jocul intervenind să vezi ce face sau dacă are nevoie de ceva. Nu face acest lucru! Îl vei deconcentra și deconecta de la joc, iar copilului nu îi va plăcea deloc. Nici adulților nu le place să fie întrerupți atunci când vorbesc, nu?
Cum să procedez? Așteaptă până când observi că jocul s-a încheiat și apoi adresează-i întrebările.
Ține-te de cuvânt
Dacă ai spus că nu te vei juca cu el în acel moment, susține-ți ideea. Nu trebuie să îi oferi mereu un răspuns pozitiv atunci când vrea să te implice în joc. Poate ești obosit sau ai altceva de făcut. Nu ceda, chiar dacă poate fi greu.
În cele din urmă, pe măsură ce vă respectați din ce în ce mai mult limitele de joc, va înțelege că nu te vei opri din treabă pentru a te juca în acel moment și își va da seama că a pleca la joacă ar putea fi o idee mai bună decât a sta întins pe hol și protestând.
Cum să procedez? Dacă te cheamă la joc, mulțumește-i pentru invitație și refuză-l politicos. Spune-i ce trebuie să faci. După ce ai terminat treaba, onorează-ți promisiunea și du-te să petreci timp cu el.
Alte moduri prin care te poți conecta cu cel mic
Jocul nu este singura modalitate de conectare părinte-copil. Există o mulțime de activități pe care le puteți desfășura împreună: plimbări, puzzeluri, gătit sau alte activități prin bucătărie, cărți, conversații.
Cum să procedez? Îți poți planifica alte activități pe care să le faceți împreună fie înainte, fie după joc.
Mută-i locul de joacă lângă tine
Dacă vrea să fie aproape de tine atunci când se joacă, fă în așa fel încât să îi satisfaci nevoia.
Cum să procedez? Dacă cel mic nu se simte confortabil să se joace într-o cameră în care nu ești prezent, adu-i jucăriile lângă tine.
Alege cu atenție jucăriile
Jucăriile sunt instrumentele care fac posibil jocul. Așa că ai grijă cum le alegi. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să fie scumpe sau la modă. Trebuie să fie utile.
Cum să procedez?
- Aruncă jucăriile rupte sau stricate, care nu îi sunt de folos copilului la joc. Dacă pot fi reparate, repară-le!
- Pune de-o parte jucăriile cu care nu se mai joacă sau donează-le.
- Asigură-te că jucăriile sunt poziționate astfel încât să fie ușor de văzut de copil.
- Ordonează jucăriile astfel încât să îi fie ușor să le găsească.
Copilul tău se poate juca singur. Este nevoie de răbdare, perseverență și timp, dar rezultatele pozitive vor apărea. Ține cont de recomandările noastre și încurajează jocul individual al copilului. Este atât de benefic pentru dezvoltarea sa și îți oferă ție timpul de care ai nevoie!