Cum sa-ti inveti copilul sa mearga pe bicicleta

Ciclismul este in general o activitate de familie, care este distractiva pentru toate varstele si ofera tuturor posibilitatea de a face exerciții fizice. Este o activitate care ii scoate pe copii in aer liber si este o abilitate foarte folositoare in viata!

La ce varsta ar trebui copilul meu sa poata merge cu bicicleta?

De obicei, copiii invata sa mearga cu bicicleta intre 3 si 8 ani, varsta medie fiind de aproximativ 5 ani. Exista o multime de factori de dezvoltare care influenteaza momentul in care copilul tau va fi gata sa mearga cu bicicleta.

Dezvoltarea mentala si fizica. Poate copilul sa raspunda la instructiuni? Sau poate pedala? Daca raspunsul este nu, atunci este recomandat sa mai asteptati putin.

Coordonarea. Mersul pe bicicleta necesita echilibru si coordonare. Pe masura ce copiii cresc, isi dezvolta ambele abilitati, deci este important sa se stabileasca daca sunt suficient de mari pentru a echilibra o bicicleta in timp ce pedaleaza si isi schimba directia de mers.

Interesul. Daca nu manifesta interes sau sunt speriati de aceasta activitate, inseamna ca este putin prea devreme pentru a invata sa mearga cu bicicleta.

Influenta. Fratii mai mari, prietenii si vecinii s-ar putea sa mearga deja cu bicicleta, acest aspect putand sa aiba o mare influenta asupra momentului in care copilul tau va dori sa invete si el.

Deci cum poti sa-ti inveti copilul sa meargă cu bicicleta?

Asigura-te ca bicicleta are o dimensiune adecvata pentru copil. O bicicleta putin mai mica este mai buna pentru cei mici atunci cand vine vorba de a invata sa o folsoeasca deoarece este mai usor de controlat.

Regleaza rotile ajutatoare astfel incat sa nu atinga solul. Pentru a invata sa-si tina echilibrul, copiii ar trebui sa se aplece putin in fiecare directie inainte ca rotile ajutatoare sa intre in joc.

Odata ce copilul tau isi poate tine echilibrul, poti incerca cu pasi inceti sa renunti la rotile ajutatoare.

Bicicleta de echilibru

Bicicletele de echilibru nu au pedale. Copiii isi folosesc picioarele pentru a merge inainte si pentru a invata cum sa-si mentina echilibrul si directia. Acestea reprezinta un mod simplicat de a invata mersul pe bicicleta deoarece copiii nu mai sunt nevoiti sa se gandeasca la pedalat. Bicicletele de echilibru sunt destinate copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani.

Siguranta pe bicicleta

Invatatul copilului sa se simta in siguranta in timp ce merge pe bicicleta este la fel de important ca si intregul proces de invatare. Este recomandat ca cel mic sa poarte casca de protectie de fiecare data cand vrea sa se dea pe bicicleta. Aceasta trebuie asezata corect si prinsa cu sistemul din dotare. Astfel copilul va beneficia de protectie maxima.

Chiar daca va fi mai greu la inceput, merita din plnc sa-ti inveti copilul sa mearga pe bicicleta. Asadar, incurajam toti parintii sa parcurga acest proces alaturi de cei mici deoarece poate crea o legatura mult mai stransa in relatia parinte – copil.