Cum sa-ti inveti copilul sa se comporte frumos la masa

Iti poti invata copilul sa se comporte frumos la masa prin propriul exemplu! In general copiii invata cu ajutorul celor din jur, adaptand anumite comportamente si practici.

Bunele maniere se invata mult mai usor de la parinti. Comportamentul nu este instinctual ca mersul iar cel mic are nevoie de toata atentia persoanelor din jur.

Acestea fiind spuse, in randurile urmatoare veti putea descoperi cateva lucuri pe care un copil ar trebui sa le stie atunci cand ia masa. Chiar daca unele suna putin mai drastic nu va speriati deoarece toate acesta il vor ajuta in viata mai mult decat credeti.

10 lucuri pe care ar trebui sa le faca la masa copilul tau

  1. Spalatul mainilor inainte de a se aseza la masa

Spalatul mainilor inainte de a se aseza la masa este obligatoriu. Copiii trebuie sa inteleaga ca germenii si bacteriile de pe maini pot ajunge in organismul lor daca mananca cu mainile murdare. Insoteste-l pe cel mic la baie si observa cum se spala pe maini, nu il lasa sa sara de aceasta etapa. Este foarte important sa faca o rutina din asta.

  1. Sa nu vorbeasca cu gura plina

Inca de la o varsta frageda trebuie sa iti inveti copilul sa nu vorbeasca cu gura plina. Este un obicei care poate avea un impact negativ dintr-o multime de puncte de vedere.

  1. Sa spuna “te rog” si “multumesc”

Politetea este absolut necesara la masa. Prin anumite cuvinte de politete cel mic va demonstra ca este bine crescut si ca respecta persoanele din jur.

  1. Sa plece de la masa atunci cand toata lumea a terminat de mancat

Cina nu este o activitate care dureaza mult timp. Copilul trebuie sa invete sa astepte ca persoanele sa termine de mancat si apoi sa se ridice de la masa.

  1. Sa isi puna un servetel in poala

Servetelul in poala il va ajuta in foarte multe situatii. Cu siguranta va scapa anumite alimente din farfurie si in acest mod nu isi va murdari hainutele. Pentru ca servetelul sa ii ramana in poala, cel mic va trebui sa stea la masa linistit, prin urmare acesta poate fi si un exercitiu educativ pentru copil.

  1. Fara telefoane la masa

Telefoanele nu au ce cauta la masa. Copilul trebuie sa se concentreze pe mancare si nu pe telefon, acesta din urma fiind un factor care ii poate distrage atentia.

  1. Sa nu isi umple gura cu mancare

Ai grija ca cel mic sa ia imbucaturi adecvate de mancare. Nu are rost sa isi umple gura cu mancare doar pentru a termina mai repede de servit masa si pentru a pleca la joaca. Explica-i ca daca are gura plina poate sa se inece cu mancare.

  1. Sa multumeasca pentru masa

Ori de cate ori termina de servit masa, copilul ar trebui sa multumeasca pentru preparatele servite. Este un obicei simplu dar care valoreaza mult si care totodata evidentiaza politetea si o buna crestere.

  1. Sa nu rada puternic la masa

Copilul nu trebuie sa rada puternic la masa sau sa scoata diferite zgomote. Acesta trebuie sa stie ca la masa este necesar sa dea dovada de respect fata de cei din jur.

  1. Sa isi stranga tacamurile si vesela

A-ti strange tacamurile si vesela sunt doua aspecte absolut esentiale. Cel mic se poate oferi chiar sa ajute persoanele din jur sa debaraseze masa.

Multe dintre aceste obieceiuri vor fi invatate chiar si atunci cand cei mici iau masa la gradinita. Dar este bine sa insitam pe ele si atunci cand copiii sunt acasa.

Un copil bine educat are sanse mult mai mari sa-si atinga visele la care aspira. Chiar daca in primii ani din viata totul este despre joaca este bine sa-i invatam si sa-i ghidam pe cei mici in asa fel incat in momentul in care vor fi adulti sa aiba toate capacitatile necesare pentru a se integra in societate.