În acest articol, îți prezentăm o metodă eficientă prin care poți îngheța merele care îți rămân și pe care le poți folosi ulterior la prăjituri, smoothie-uri și multe alte preparate delicioase. Această metodă nu îți va lua mai mult de 5 minute!
Probabil de multe ori ai rămas cu mere pe care nu le-ai mai consumat și s-au stricat sau ai feliat mai multe mere pe care nu le-ai mâncat. Pentru a evita risipa și cheltuielile inutile, cea mai simplă și eficientă metodă este să congelezi merele rămase. Bineînțeles, există și alte metode de a preveni oxidarea fructelor, dar congelarea reprezintă una dintre cele mai eficiente.
Ingredientele de care ai nevoie
La acest punct, răspunsul este evident. Ai nevoie doar de mere. Pot fi orice soi.
Unele persoane stropesc merele feliate cu lămâie pentru a nu oxida, însă poți renunța la acest pas, întrucât odată congelate, merele nu își vor mai schimba atât de intens culoarea. Așadar, nu considerăm necesară lămâia pe lista de ingrediente.
Instrucțiuni pas cu pas
Îți vom prezenta pașii pentru a îngheța corect merele:
- Spală și șterge sau usucă bine merele.
- Taie merele așa cum dorești să le folosești ulterior în preparate (felii, cubulețe sau răzuite). Dacă intenționezi să le pui în brioșe, vei avea nevoie de ele tăiate cubulețe mai mici, în vreme ce dacă le folosești la smoothie-uri, pot fi tăiate felii. Cotorul se îndepărtează. Coaja o poți lăsa dacă dorești, după preferințe.
- Adaugă merele într-o pungă de congelator. Așează-le cât mai plat posibil și încearcă să scoți aerul.
- Pune merele în congelator.
Rețete
Iată câteva rețete în care poți folosi și merele congelate. Sunt delicioase și ușor de realizat.
Mere cu scorțișoară
Pentru această rețetă simplă, ai nevoie de mere și, evident, scorțișoară. Este o gustare rapidă și atât de îndrăgită de toți membrii familiei. Acest desert poate fi consumat în felul prezentat sau poți folosi merele cu scorțișoară la plăcintă.
Mere înăbușite
Sunt extrem de ușor de pregătit și merg de minune ca gustare pentru copiii mici și mari.
Crisp cu mere
Este o prăjitură delicioasă formată din mere aromate peste care se pune un aluat nisipos care se transformă la cuptor într-o crustă crocantă. Îl poți face cu o mulțime de fructe proaspete sau congelate, inclusiv merele pe care le-ai păstrat în congelator.
Sos de mere
Este un sos ușor de realizat pe care îl poți pune în borcane și folosi la nevoie în preparate sau alături de alte bunătăți.
French Toast cu mere
Este o prăjitură cu pâine prăjită și mere, realizată la cuptor. Poți folosi și alte fructe, după preferințe. Este ideală ca gustare sau chiar ca desert de sărbători.
Piure de mere
Este o variantă ideală de preparat destinat bebelușilor. Poți pregăti mai mult piure și îl poți depozita în borcane.
Mere coapte
Un alt mod prin care te poți folosi de merele congelate este să le coci. Ia feliile de mere, pune-le la cuptor și vei obține un preparat foarte gustos pe care îl poți mânca alături de clătite sau iaurt. Îți recomandăm să nu folosești zahăr pentru că merele coapte vor fi destul de dulci. În plus, fără zahăr este mai sănătos!
Mere sotate cu scorțișoară
Le poți folosi fie la deserturi (clătite, plăcinte etc.), fie la feluri de bază (cu carne de pui sau porc). Găsești o mulțime de rețete în care să le integrezi pentru un plus de gust. Le poți consuma și astfel, fără a le adăuga în vreun preparat. De asemenea, îți recomandăm să le sotezi fără zahăr pentru a fi mai sănătoase.
Smoothie cu mere
Merele congelate sunt ideale pentru smoothie-uri! Acestea sunt ușor de realizat dintr-o varietate de fructe și legume. Folosește alături de mere ce îți place sau ce ai în casă. Smoothie-urile sunt o variantă sănătoasă de mic dejun sau o gustare delicioasă între mese.
Depozitarea merelor în congelator
După ce ai tăiat merele felii și le-ai pus în punga pentru congelator, le poți păstra o perioadă de până la un an. Îți recomandăm să le așezi plat în pungă, astfel încât merele să fie ușor de măsurat și scos odată congelate. Ele nu vor îngheța împreună.
Câteva sfaturi utile
- Curăță-le coaja înainte de congelare dacă nu dorești ca aceasta să fie prezentă în preparatele finale.
- Taie-le felii sau cubulețe în funcție de cum intenționezi să le folosești.
- Dacă intenționezi să consumi merele la micul dejun alături de fulgi de ovăr, spre exemplu, le poți da pe răzătoare înainte de a le congela pentru a-ți fi mai ușor.
- Poți congela orice tip de măr, indiferent de soi sau dimensiune.
Sustenabilitate
Metoda de a congela merele este și una sustenabilă. Procedând astfel cu fructele rămase, vei evita să le lași în fructieră până se strică pentru ca ulterior să le arunci. Evită risipa și optează pentru variante prietenoase cu mediul înconjurător!
Cel mai probabil, nu de puține ori ai fost pus în situația de a arunca fructele și legumele păstrate prea mult timp în casă. Acest lucru nu este prietenos nici cu mediul și nici cu bugetul tău. Fructele și legumele pe care nu intenționezi să le mai consumi proaspete pot fi congelate și utilizate apoi în diferite preparate.
Noi ți-am oferit în acest articol o alternativă sustenabilă prin care să păstrezi merele în congelator. Fie că vorbim despre mere întregi pe care nu le mai consumi, fie că sunt bucăți de măr rămase în farfuria copiilor, toate pot fi refolosite în preparate delicioase. Ai 9 rețete gustoase și ușor de realizat. Așa că fii responsabil și alege să congelezi merele rămase!