Cateva sfaturi:
- Adaugati legume la alimentele gata preparate pe care le-ati cumparat de la supermarket sau la cele pe care le preparati in casa
- Pregatiti un platou cu legume proaspete sau o salata de legume coapte la cuptor sau puse pe gratar, inaintea felului principal adica exact in momentul cand copilul este mai flamand.
- Pastrati in frigider un castron cu rosii cherry sau morcovi mici ca sa fie la indemana pentru o mica gustare. (Desigur, va trebui sa luati in calcul faptul ca aceste alimente prezinta un risc de sufocare pentru copiii mai mici, daca acestia s-ar ineca incercand sa le inghita.)
- Serviti copilul cu legume proaspete sau usor fierte la aburi, cu sos de salata sau cu branza.
- Faceti piureul din cartofi dulci in locul cartofilor obisnuiti, deoarece cartoful dulce contine multa vitamina A.
Lasati copilul sa-si prepare un hamburger cu fasii de salata, rosii, piept de pui si putina branza. - Preparati alimente cu sos de rosii sau rosii inabusite.
- Incercati sa nu gatiti legumele prea tare pentru a le pastra gustul, aspectul stralucitor si vitaminele valoroase.
- Ajutati copilul sa se familiarizeze cu legumele; serviti-i legume in fiecare zi.
- Preparati impreuna felurile (de exemplu, copiii mai mici pot spala legumele, iar cei mari pot marunti sau toca legumele pentru felurile gatite sau salate).
- Lasati copilul sa aleaga legumele proaspete atunci cand mergeti la cumparaturi.
- Daca aveti curte, amenajati o gradina de legume impreuna cu copilul; daca nu, puteti planta in ghiveci o leguma, iar apoi puteti sa tineti ghiveciul undeva la lumina.
Insa cel mai important lucru este sa fiti un bun exemplu. Amintiti-va ca faptele spun mai multe decat vorbele. In plus, si parintii au nevoie de legume!
Sfaturi suplimentare
In cazul in care copilul stramba din nas cand vede multe dintre legume, incercati sa le strecurati in mancare, astfel:
- Preparati briose impreuna cu copilul si adaugati-le dovleac, dovlecei sau fasii de morcovi atunci cand preparati amestecul.
- Introduceti in sandviciuri cate o frunza de salata, o felie de rosie, sau rondele de morcovi.
- Adaugati la supa, la ciorba, la sosul pentru spaghetti sau in lasagna niste spanac tocat sau o mana de legume congelate.
- Adaugati rosii tocate sau morcovi gratinati la salata de ton, de pui sau de paste.
- Gatiti amestecurile de legume congelate conform indicatiilor apoi adaugati-le la salata de cartofi.
- Faceti pizza impreuna cu copiii si adaugati broccoli sau spanac tocate impreuna cu sosul de rosii.
- Adaugati broccoli tocat sau morcovi la alimentele conservate.
Sursa: desprecopii.com