Ne dorim sa oferim copiilor nostri o alimentatie sanatoasa pentru ca suntem deja constienti ca alimentatia are un rol asa de important pentru sanatate. Si totusi, cum ne asiguram ca in hrana copilului nostru se afla o proportie perfecta de nutrienti, vitamine, minerale si grasimi ‘bune’ ? Cun sa ne aparam copilul de invazia mancarilor nesanatoasa?
O alimentatie echilibrata pentru copil
Pentru o alimentatiie echilibrata un copil are nevoie de cereale si cartofi, fructe si legume, proteine si calciu. Daca copilul va consuma aceste alimente in proportii aproximativ egale, ar trebui sa primeasca nutrientii esentiali pentru o sanatate buna.
Daca alimentatia copilului este compusa in cea mai mare parte din alimente nutritionale, este in regula ca ocazional sa primeasca o mica portie din produse ce contin zahar sau grasimi. Este foarte important ca nici un produs sa nu fie interzis sau rau, caci pe acela il va dori cel mai mult.
Un studiu recent ne dezvaluie faptul ca peste 400 produse asa numite child-friendly (adica anume pentru copii) au fost gasite cu un nivel mare de grasimi, sare si zahar. De asemenea contin si multi conservanti care pot cauza lipsa de concentrare, agitatie, hiperactivitate, lipsa somnului si udarea patului.
Fructe si legume
Bogate in vitamine si minerale, fructele si legumele sunt o sursa excelenta de phfiytochemicale (pastreaza sistemul imunitar puternic si tine la distanta virusii si bolile). In loc sa va concentrati asupra unui singur fruct sau leguma, ar fi bine sa includeti o gama cat mai larga din aceste produse in dieta copilului.
Alimente bogate in proteine
Esentiale pentru dezvoltare, crestere, refacerea tesuturilor, pielii si muschilor, proteinele nu trebuie sa lipseasca din dieta copilului. Le puteti gasi in carne, carne de pasare, peste, produse lactate, oua, nuci, seminte, fasole si legume.
Alimente bogate in calciu
Calciul mineral are un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea sanatoasa a oaselor si dintilor. De asemenea alimentele bogate in calciu contin vitaminele B, A si D. Acestea le puteti gasi in oua, sardine cu oase la conserva, legume, nuci, fructe uscate, legume verzi, tofu si cereale integrale.
Grasimea saturata din aceste produse poate fi redusa la copiii peste 5 ani folosind lapte, iaurt sau branza mult mai slaba. Totusi, copiii sub 5 ani au nevoie de aceste grasimi.
Acizi grasi esentiali
Omega 3 si Omega 6, cunoscuti ca acizi grasi esentiali, nu trebuie sa lipseasca din dieta copilului, deoarece sunt vitali pentru cresterea, dezvoltarea sa, sprijina sistemului imunitar, ajta la construirea celulelor sanatoase si indeparteaza alergiile. Omega 6 poate fi gasita in uleiuri – de floarea soarelui, sofranas, susan, seminte de struguri, soia, porumb-nuci si seminte.
Omega 3 este foarte importanta in cresterea si dezvoltarea creierului. Aceasta se poate gasi in pestele gras (macrou, sardine, somon), legume verzi, cartofi dulci, cereale integrale, fasole, seminte de in, ulei de seminte de in, nuci, ulei de nuci, ulei de canola, masline si ulei de masline.
Sursa: Desprecopii.com