Fie ca sunt sub forma de fructe naturale, compot, suc, nectar sau prajituri, strugurii reprezinta o sursa reala de sanatate pentru copii. Reprezinta fructele cele mai bine digerate de stomac. Specialistii recomanda consumarea strugurilor, cu precadere, dupa-amiaza si seara fiindca ei produc un efect de relaxare. Mai mult, influienteaza aparitia somnului, indepartand insomniile.
73% apa, 23% zaharuri si 4% vitamine si saruri minerale. Aceasta este compozitia strugurilor. Ei contin numeroase saruri minerale: calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc. Reprezinta o bogata sursa de vitamine, in principal vitaminele A si C, apoi vitaminele din grupa B, dar si zaharuri.
Strugurii au calitatea de a elimina reziduurile alimentare incomplet arse din tesuturile organismului, de aceea este indicata o cura de struguri pentru cei care sufera de guta, reumatism si artroza. De asemenea, sunt recomandati pentru persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala, fie sunt hipertensivi, fie hipotensivi. Strugurii se folosesc cu succes in bolile de nutritie, de rinichi, de ficat. Mare atentie trebuie sa aiba diabeticii fiindca strugurii contin zaharuri care se asimileaza rapid. Este de retinut faptul ca zaharul din struguri ingrasa mai putin decat glucidele altor alimente.
O metoda eficienta de a-i obisnui pe copii sa consume fructe este artificiul cu prajiturile cu fructe naturale. Este adevarat ca pot fii folosite pe tot parcursul anului cand sunt luate din compot sau sub forma de fructe confiate, dar in plin sezon este bine sa profitati de ele. Si pentru ca este sezonul strugurilor, nu pierdeti timpul. Dati-le copiilor portia de vitamine din struguri.
Tartele cu fructe ii incanta intotdeauna pe cei mici prin designul lor. Preparati mini-tarte in care alaturi de struguri puneti si alte fructe care dau culoare, dar sunt si un aport de vitamine pentru copii. Alegeti felii de mere, portocale, banane, prune. De asemenea, folositi strugurii si in alte preparate culinare, precum placinta, rulada, prajitura cu gem de struguri, tortul cu fructe, inghetata cu fructe.
Salata de fructe nu trebuie sa lipseasca din meniul copiilor. Folositi numai fructe naturale si dati importanta aspectului final. Folositi cupe cu un design special care sa-i atraga pe cei mici, decorati-le cu figurine. Va ia ceva timp sa faceti un astfel de aranjament, dar scopul pentru care il faceti merita. Copiii mananca fructe.
Aranjati strugurii intr-o fructiera sau intr-un castron cat mai decorativ, estetica ii influienteaza pe cei mici. Poate ii convingeti sa se apropie de platoul cu fructe. Alternati ciorchine de struguri albi si negrii. Puneti vasul in camera copilului, poate ii atrageti cu parfumul si aroma speciala a strugurilor.
Dulceata de struguri este una dintre cele mai gustoase dulceturi. Se poate servi cu orez cu lapte, cu clatite, cu budinca, cu papanasi. Exista chiar si delicatese pe care le-au inventat alte popoare, dar pe care le puteti adopta cu succes: supa cu struguri si avocado, pui cu struguri, struguri marinati, struguri cu smantana.
Reteta zilei – Tarta cu struguri
Ingrediente pentru aluat: 150 g unt, un praf de sare, 500 g faina, 2 oua, 100 g zahar, 100 ml de apa, ½ plic praf de copt.
Ingrediente pentru crema: 50 g faina, 4 oua, 500 ml de lapte, 130 g zahar, 1 plic zahar vanilat, coaja si zeama de la o lamaie si un kg de struguri negri si albi.
Mod de preparare aluat: se bat ouale bine, se adauga zaharul, sarea si apa, apoi se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si untul si se framanta repede pana devine un aluat omogen. Se lasa aluatul sa se odihneasca o ora, apoi se pune in forme mici de tarte care au fost unse cu unt si se lasa la copt 15 minute. Dupa ce s-au copt si s-au racit, tartele se umplu cu crema rece si se decoreaza cu boabe de struguri.
Mod de preparare crema: se bat bine ouale cu zaharul, coaja de lamaie si zaharul vanilat, apoi se incorporeaza usor faina. Se adauga putin cate putin laptele fierbinte. Se pune vasul pe foc mic si se amesteca continuu pana cand incepe sa fiarba si se ingroasa crema. Se ia de pe foc imediat, se adauga zeama de lamaie si se lasa la racit.
Sursa: prokid.ro