spalat-singur-dinti-copii

Periajul dintilor este cel mai important aspect in igiena dentara la copii.

Faptul ca un copil se spala des pe dinti, ca isi plimba periuta prin gura, nu este suficient. Desigur, inseamna ca ai un copil care doreste sa aiba o dantura frumoasa, dar poate nu are dexteritatea necesara pentru a realiza un periaj dentar corect  sau nu cunoaste tehnica pentru a se spala corect.

Specialistii in igiena orala recomanda periajul dentar de minim doua ori pe zi, dar acesta ar trebui realizat dupa fiecare masa pentru a nu lasa resturile alimentare sa-si inceapa actiunea de descompunere.

Igiena orala la copii: date generale

Dintii au patru fete: spate, fata si doua parti laterale, unde se intalnesc cu dintii vecini. Aceasta zona a dintilor este cea mai expusa la carii dentare deoarece periuta patrunde mai greu si se pot forma carii interdentare.

Maselele au, in plus, o fata ocluzala (cea pe care mancam) care este expusa cariilor deoarece aici pot ramane resturi alimentare.

Primele care sufera de atacul cariilor sunt maselele, din cauza accesului dificil la ele si a periajul dentar insuficient.

In concluzie, tehnica periajului dentar este esentiala pentru a curata eficient toate aceste zone mentionate. Este important ca la final sa cureti limba si partea interioara a obrajilor.

Specialistii in igiena orala vorbesc despre mai multe tehnici de periaj dentar, dar noi vom discuta despre cele mai simple, pe care le poti executa corect, de acasa.

Igiena orala la copii: cum realizezi un periaj dentar corect

Asaza-te cu copilul tau in fata oglinzii. Stai in spatele lui, capul lui se poate sprijini de tine, ca sa ai vizibilitate la zona pe care o curata.

Periajul dentar se realizeaza cu gura deschisa!

Periuta se asaza in unghi de 45 de grade fata de suprafata dintelui, de-a lungul gingiei. Perii periutei trebuie sa atinga atat gingia, cat si dintele. Periajul se realizeaza pentru 2 – 3 dinti, prin miscari verticale, de la gingie spre marginea dintelui.

Pentru spatele dintilor, se realizeaza un fel de miscari de “tractiune”. Asaza periuta in pozitie verticala si foloseste varful acesteia, tragand periuta de jos (dinspre gingie) in sus, la marginea dintelui – in cazul dintilor de jos. Pentru dintii de sus, miscarea este de sus, dinspre gingie, spre marginea dintelui. Regula este urmatoarea: periajul se realizeaza dinspre gingie spre dinte.

Pastreaza unghiul de 45 grade fata de dinti si periaza suprafata interioara a dintilor usor, din spate catre fata

Fata ocluzala (a 5-a suprafata a maselei) se curata prin miscari inainte – inapoi.

De asemenea, mai poti aplica o tehnica simpla de periaj dentar si anumea cea de rulare sau de rotire:

In acest caz , periuta se asaza la 45 de grade, de -a lungul gingiei, si realizezi  o miscare de rotire in jos in jurul axului manerului, de la gingie catre marginea dintilor. Cand ai ajuns la marginea dintelui revii la pozitia initiala si repeti miscarea de cateva ori apoi si treci la urmatorii.

Aceeasi tehnica poate folosi si pentru zonele din spatele dintelui: periuta se asaza pe gingie si prin aceeasi miscare de rotire se aduce spre marginea dintelui. Nu uita de suprafetele ocluzale, pe care le cureti cu miscari inainte inapoi!

Sursa: mami.ro