Internetul si mentinerea sigurantei la copii

Internetul este ceva magnific deoarece ne ofera informatiile pe care le cautam in doar cateva secunde, fara sa plecam de acasa, putem cauta practic orice.

Dar oare cum sa ramanem vigilenti atunci cand vine vorba de felul in care acceseaza copiii nostri internetul? Ce site-uri viziteaza? Cum putem preveni diferite experiente negative?

Iata cateva sfaturi referitoare la siguranta copiilor nostri atunci cand stau pe internet:

Configurarea functiei de control parental

Utilizarea functiei de control parental este recomandata atunci cand vrem sa limitam accesul copiilor nostri pe internet. Acest lucru se poate face in mai multe feluri:

Configurarea router-ului. Router-ul are functii de control parental, acestea ajutand la limitarea a diferite actiuni atunci cand se navigheaza pe internet. Daca nu va descurcati cu setarile este indicat sa angajati un specialist in domeniu.

Configurarea browser-ului. Un browser bun pune la dispozitia utilizatorilor cateva functii referitoare la controlul parental, oferind astfel posibilitatea de a limita sau chiar interzice accesul la anumite site-uri.

Browserele pentru copii. Exista browsere special concepute pentru copii, care interzic in mod automat accesul la anumite site-uri.

Dispozitivele mobile. Telefoanele si tabletele pun la dispozitie functii aditionale de control parental, avand astfel posibilitate de a restrictiona accesul la diferite aplicatii sau de a inregistra actiunile facute de copii pe device-ul utilizat.

Alte sfaturi importante referitoare la mentinerea sigurantei copiilor atunci cand navigheaza pe internet

Explicati-le copiilor ca nu trebuie sa deschida link-uri dubioase si sa va intrebe inainte de a face acest lucru. Diferite fisiere sau fotografii pot ascunde virusi de tip malware sau ransomware care pot afecta in mod grav echipamentul electronic si datele stocate pe acesta.

Credeti ca e timpul ca cel mic sa aiba propriul telefon? Stabiliti limite dinainte pentru a nu avea suprize ulterior.

Copiii mici trebuie sa stie ce inseamna date cu caracter personal si cand sa le foloseasca. Explicati-le ca nu au voie sa se inscrie pe diferite site-uri cu numele, adresa, numarul de telefon sau email fara acordul unuia dintre parinti.

In prezent exista cazuri grave de hartuire online (prin mesaje, pe blog-uri sau site-uri web). Asadar este bine ca cel mic sa se fereasca de asemenea situatii si sa va informeze daca cumva i s-a intamplat sa fie agresat atunci cand a folosit internetul.

La fel cum monitorizam ce se petrece la locul de joaca sau in curtea noastra, trebuie sa urmarim ce se intampla si pe dispozitivele care ofera acces online. Astfel, ca si parinte vei fi mult mai linistit daca ai control asupra acestei situatii.

Incearca sa-i explici celui mic ca se pot intampla multe online si invata-l cum sa evite problemele.