girl-playing-with-blocks

Pentru tine, faptul ca micutul tau se joaca linistit, de unul singur, sau cu alti prieteni, reprezinta binevenite momente de calm, in care te bucuri de putina liniste si de faptul ca iti poti vedea de treburile pe care le ai de facut prin casa. Pentru copil insa, jocul are o importanta mult mai mare si este vital pentru dezvoltarea lui psihica armonioasa si sanatoasa.

Jocului copilului: 4 aspecte care trebuie cunoscute

Dr. Speranta Farca, psihanalist specializat in relatia mama-copil, in cartea “Ce traieste copilul si ce simte mama lui`’, a subliniat si a explicat cateva aspecte legate de jocului copilului, de importanta acestuia si de felul in care trebuie perceput de catre parinte. Iata patru dintre acestea.

Spatiu sigur “Pentru jocul sau, copilul are nevoie de spatiu sigur si asigurator, unde sa fie el insusi, nestingherit si neintrerupt. Intervalul de timp in care copilul se joaca neintrerupt este un reper ce arata cat poate fi lasat singur”, spune dr.Farca.

Copilul conduce jocul “In joc, maestrul este copilul. El nu are nevoie de indicatii sau de repere si orice obiect poate deveni o jucarie. Jocul nu este o taina pentru copil, aici el nu are nevoie de initiere. Parintele se poate juca, dar nu poate prelua conducerea, nu se poate juca in locul copilului.”

Copilul trebuie lasat liber in jocul sau “In parc, o bunica ii arata nepotului cum sa se joace. Facea ratuste de nisip ce nu trebuie stricate. La scurt timp, plictisit, arunca cu nisip incoace si incolo spre oraoarea generala”, este o situatie des intalnita pe care o descrie autoarea si pe care o sanctioneaza. “Neputinta jocului se exprima ca plictiseala (…) Un copil plictisit este un copil asaltat, aglomerat, solicitat, neliber in jocul sau.”

Cearta intre copii este necesara “Jocul include si cearta intre copii. Certandu-se, copiii isi stabilesc ierarhii in grup, se cunosc, se aliaza, experimenteaza relatii sociale reale si afecte diverse, tatoneaza regulile si efectele incalcarii acestora. Invata sa se autogestioneze, sa se inteleaga si sa devina toleranti, sa respecte reguli si relatii.”

Sursa: mami.ro