Auzi la tot pasul că ar trebui să mănânci cât mai multe legume şi fructe, iar această recomandare este cu atât mai importantă cu cât este vorba despre copii. Totuşi, să îţi obişnuieşti copilul cu o alimentaţie sănătoasă poate fi uneori foarte dificil. Elena David, medic rezident gastroenterolog, îţi sugerează câteva soluţii la aceasta problemă.
Faptele vorbesc mai tare decât vorbele: Dacă vrei să îţi convingi copilul că fructele şi legumele sunt bune pentru el, începe prin a-i da un bun exemplu. Preferinţele culinare ale unui copil sunt în cea mai mare măsură influenţate de mâncărurile care îi sunt puse la dispoziţie de către noi, părinţii. Dacă la tine în familie motto-ul este „cea mai bună legumă e porcul” şi se mănâncă rar fructe sau legume, nici copilul tău nu le va aprecia mai mult. Serveşte feluri de mâncare cât mai diverse, care să includă legume şi fructe de sezon. Chiar dacă va refuza să le guste la început, e important să te vadă pe tine mâncându-le cu plăcere. Cu cât va avea ocazia să guste din mai multe mâncăruri noi, cu atât cresc şansele ca măcar unele din ele să îi placă.
Distraţi-vă împreună în bucătărie: Lasă-l să se implice în pregătirea meselor şi transformă gătitul împreună într-un joc amuzant. Sunt mai mari şansele să mănânce fructe şi legume în feluri la a căror pregătire a ajutat şi el. De asemenea, copilul va mânca cu mai multă poftă fructe sau legume dacă arată amuzant sau interesant: desenează pe sandvişuri feţe zâmbăreţe din legume sau pregăteşte frigărui din fructe colorate.
Fii puţin viclean: Adaugă legume tocate mărunt în tocăniţe, chiftele, supe, pizza sau în sosul de spaghete – deghizate astfel probabil le va tolera mai uşor. Pregăteşte prăjituri cu fructe: brioşe cu morcovi, dovlecei sau fructe de pădure, chec cu banane sau sau plăcintă de mere, iar copilul tău amator de dulciuri o să se dea în vânt după ele. Înlocuieşte sucurile din comerţ cu sucuri de fructe proaspăt stoarse, iar pe post de gustare, între mese, în loc de chipsuri sau bomboane, oferă-i felii de fructe (simple, amestecate cu iaurt sau sub formă de salată – posibilităţile sunt nenumărate). O altă idee ar fi să îi oferi fructele ca pe o recompensă: răsplăteşte-l pentru o faptă bună cu un smoothie colorat de căpşuni, kiwi, zmeură sau afine, amestecate cu lapte sau iaurt (sau chiar cu îngheţată de vanilie, dacă a fost excepţional de cuminte): în acest fel va asocia fructele doar cu momente plăcute.
Fii aventuros: Fă-i cunoştinţă cu fructe exotice, cum ar lychee, guava, mango, papaya sau kumquat: sunt colorate şi au un aspect inedit. Poţi să îi povesteşti câte ceva despre ţările de unde provin, astfel se va alege şi cu vitamine şi minerale atât de necesare creşterii şi cu o poveste interesantă.
Nu forţa nota: Copiii au papile gustative mult mai sensibile decât adulţii. De aceea, unele legume cu un gust uşor amar, precum sparanghelul, spanacul sau varza de Bruxelles, s-ar putea să nu-i placă nici în ruptul capului – nu-l obliga să le mănânce. Luptele de convingere la masă cel mai probabil vor sfârşi cu un părinte nervos şi un copil înlăcrimat, care, cu timpul, va deveni şi mai mofturos. Este esenţial ca masa să fie un moment plăcut, în care toată familia se adună în jurul mesei şi se simte bine.
Sursa: goodfood.ro