Modalitati care ajuta la dezvoltarea creierului la bebelusi

La naștere, creierul oricărui bebeluș conține până la 100 de miliarde de neuroni. În primii ani de viață ai bebelușului, se vor dezvolta trilioane de conexiuni între celulele creierului, numite sinapse neuronale. Pare destul de impresionant, nu-i așa?

Toate aceste avantaje se pot pierde însă dacă nu sunt folosite și “învățate” să funcționeze. Sinapsele care nu sunt “conectate” prin stimulare se pierd în timpul anilor de școală ai copilului.

Deși creierul unui copil are o anumită cablare neurologică, cum ar fi capacitatea de a învăța orice limbă, acesta este mai flexibil și mai vulnerabil decât creierul unui adult. Și, în mod uimitor, creierul unui copil mic are de două ori mai multe conexiuni neuronale decât cel al unui adult.

Atunci când îi oferiți copilului dumneavoastră experiențe pline de dragoste și îmbogățite de limbaj, oferiți conexiunilor și căilor neuronale ale creierului său mai multe oportunități de a se conecta între ele.

La rândul său, bebelușul va dobândi un limbaj bogat, precum si raționamente și abilități de planificare bune. Aceste sfaturi simple, cărțile stimulative și activitățile interactive vă vor ajuta să vă asigurați că creierul copilului este pregătit pentru anii de învățare care vor urma.

  1. Oferiți-i bebelușului un start bun încă dinainte de naștere. Mențineți o stare de sănătate bună în timp ce sunteți însărcinată și fiți conștientă de faptul că anumite medicamente, alimente și comportamente pot face mult rău creierului bebelușului.
  2. Discutați în permanență cu bebelușul. Răspundeți la cântecele bebelușului cu cuvinte plăcute și pronunțați încet silabele cu o voce ascuțită în timp ce exclamați fraze precum “bebeluș frumos sau inteligent”. Expresiile faciale exagerate și vocalele intonate corect îl ajută pe copilul dumneavoastră să absoarbă toate sunetele limbii vorbite.
  3. Jucați jocuri care implică folosirea mâinilor. Activitățile care presupun utilizarea mâinilor angajează copilul în interacțiune și îi captează atenția. Folosirea mâinilor le arată copiilor mici cum interacționăm fizic cu lumea noastră – în plus, activitățile practice sunt pur și simplu mai distractive pentru amândoi!
  4. Fiți atenți la semnalele transmise. Atunci când copilul arată cu degetul, asigurați-vă că îl urmăriți cu privirea și faceți observații asupra elementelor sau evenimentelor de interes. Această “atenție” confirmă cât de importante sunt pentru dumneavoastră interesele și observațiile copilului dumneavoastră.
  5. Încurajați o pasiune timpurie pentru cărți. Alegeți cărți cu imagini mari și colorate și împărtășiți plăcerea copilului dumneavoastră de a arăta cu degetul spre anumite imagini sau chiar de a face zgomote care corespund cărții. Schimbați tonul vocii, simplificați sau elaborați poveștile și încurajați-i pe cei mici să vorbească despre cărți. Amintiți-vă că dezvoltarea limbajului receptiv al copilului dumneavoastră (înțelegerea cuvintelor vorbite) este mai importantă decât dezvoltarea limbajului expresiv (vorbirea) în copilărie.
  6. Dezvoltați dragostea bebelușului pentru propriul corp. Mângâiați-i burtica și părul atunci când citește, se joacă sau chiar când îi schimbați scutecul. Studiile au arătat că bebelușii care nu sunt atinși des au creierul mai mic decât cel normal pentru vârsta lor, iar interacțiunea cu el de aproape îl ajută, de asemenea, să își îndrepte atenția către discursul tău.
  7. Alegeți jucării care le permit bebelușilor să exploreze și să interacționeze. Jucăriile îl ajută pe bebeluș să învețe relațiile cauză-efect și raționamentul “dacă-atunci”. De exemplu, dacă un copil stivuiește prea multe blocuri fără să le îndrepte, acestea cad. Dacă reușește să stivuiască cu succes blocurile unul peste altul, el “conectează” această informație.
  8. Răspundeți prompt atunci când copilul plânge. Liniștiți-l, îngrijiți-l și mângâiați-l, astfel încât să construiți circuite cerebrale pozitive în zona limbică a creierului, care este implicată în emoții. Faptul că îl țineți în brațe și îl mângâiați cu calm, precum și implicarea zilnică în activități cu bebelușul, semnalează creierului securitatea emoțională.
  9. Construiți încrederea prin faptul că sunteți atent și concentrat. Atunci când copilul se joacă, rezistați tentației de a face altceva. În schimb, puneți-vă pe jos lângă el și petreceți timp interacționând cu acesta. Bebelușii care sunt atașați din punct de vedere emoțional vor putea să investească mai multă energie în plăcerile explorării, învățării și descoperirii.
  10. Faceți-i un masaj corporal. Acest lucru poate scădea nivelul de stres al bebelușului și îi poate spori sentimentele de bunăstare și siguranță emoțională. Atingerile pline de iubire chiar promovează creșterea la bebelușii mici: Cercetările au arătat că bebelușii prematuri care sunt masați de trei ori pe zi sunt gata să părăsească spitalul cu câteva zile mai devreme decât bebelușii care nu primesc masaje.
  11. Ajutați copilul atunci când acesta “face curățenie”. Aceasta este o modalitate minunată de a exersa categorisirea. Copiii mici învață că animalele de pluș au un loc unde trebuie să meargă la “culcare”; mașinile, camioanele și alte vehicule au, de asemenea, locul lor special de depozitare. Copiii trebuie să învețe despre sortarea în categorii (așezarea lucrurilor în ordine; de exemplu, de la cel mai mic la cel mai mare) că parte a progresului lor cognitiv în perioada preșcolară.
  12. Configurați un mediu sigur pentru bebeluș. Copilul va începe să înțeleagă parametrii spațiali și vocabularul, cum ar fi sub, peste, mare, mic, aproape și departe, plus relația dintre obiectele de diferite forme și dimensiuni (cele care sunt mari față de cele mici, de exemplu). El va începe să stabilească hărți mentale ale mediului său și o relație confortabilă cu lumea în care trăiește.
  13. Cântați-i acele cântece cu versuri de grădiniță pe care vi le amintiți. Când puteți, adăugați mișcări ale corpului și joculri ale degetelor. Acest lucru îl ajută pe bebeluș să facă legătura între sunetele și acțiunile motorii mari și mici. Cântecele îmbunătățesc, de asemenea, învățarea de către copil a ritmurilor, a rimei și a modelelor de limbaj.
  14. Potriviți ritmul cu temperamentul copilului dumneavoastră. Unii copii se adaptează ușor la situații ciudate – unii sunt îndrăzneți și impulsivi, iar alții sunt destul de timizi. Lasă-te dus de val în timp ce încerci să crești curajul și nivelul de confort al unui copil timid sau să ajuți un copil foarte activ să își folosească în siguranță energia fantastică în timp ce învață să-și controleze impulsurile.
  15. Faceți mâncatul o activitate pozitivă chiar dacă este dificilă. Spuneți numele alimentelor cu voce tare în timp ce copilul dumneavoastră mănâncă. Exprimați-vă plăcerea pe măsură ce învață să se hrănească singur, indiferent cât de dezordonate ar fi primele încercări. Acest lucru va crea asociații plăcute cu ora mesei și cu mâncatul. Bătăile și cicălelile cu privire la mâncare, pe de altă parte, pot duce la tipare negative ale creierului.
  16. Oferiți răspunsuri clare la acțiunile copilului dumneavoastră. Un creier tânăr, în curs de dezvoltare, învață să dea sens lumii dacă răspundeți la comportamentul copilului în moduri previzibile, liniștitoare și adecvate. Fiți cât se poate de consecvent.

În final, supravegheați jocurile și activitățile copilului. Este posibil ca unele să necesite ajutorul dumneavoastră până când bebelușul va mai crește!

Vrei sa stii daca bebelusul tau este pregatit pentru alimente solide? Apasa aici si afla toate detaliile!