Un smartphone odata ajuns in mana unui copil poate reprezenta atat un lucru pozitiv cat si unul negativ. De aceea este bine sa fim atenti la felul in care il folosesc si sa monitorizam pe cat posibil aceasta activitate.
In momentul in care ii cumperi copilului tau primul sau telefonul este absolut normal sa stabilesti cateva reguli si responsabilitati.
Telefonul mobil te ajuta sa ramai conectat cu cel mic in orice moment, dar timpul petrecut de acesta pe telefon (retele social, mesaje, etc.) trebuie sa fie unul limitat.
Responsabilitatile pe care le ai ca parinte
Nu-i da copilului tau un telefon de la o varsta frageda
Daca copilul tau se afla inca in grija unui adult (parinte, ingrijiror) atunci nu se recomanda sa aiba la indemana un telefon.
In momentul in care cel mic incepe sa mearga de unul singur la scoala poti sa iei in considerare si un telefon mobil. Un copil trebuie sa fie destul de mare pentru a putea intelege ce inseamna responsabilitatea unui telefon.
Stabileste cateva reguli inainte de a-i da telefonul
Inainte de a-i da telefonul copilului tau este necesar sa faci cateva setari care tin de control parental. In randurile urmatoare vei gasi mai multe detalii si despre acest aspect.
Instaleaza aplicatii prin care sa il poti controla
Pe telefon vei gasi cateva aplicatii prin care iti poti controla copilul si este recomandat sa le si folosesti. Astfel, vei putea afla informatii precum locatia copilului, cu cine vorbeste sau ce aplicatii foloseste.
Reguli pe care le poti pune in aplicare
Nu descarca aplicatii fara permisiunea parintilor
Copilul tau trebuie sa inteleaga ca nu are voie sa descarce aplicatii fara acordul tau. Acesta trebuie sa discute cu tine ori de cate ori vrea sa descarce o aplicatie noua.
Telefonul nu trebuie sa stea langa patul lui peste noapte
Telefonul nu trebuie sa ramana in camera copilului pe timpul noptii. Cel mai bine ar fi ca cel mic sa nu aiba telefonul in camera in care doarme pentru a nu fi distras.
Copilul nu are voie sa foloseasca telefonul la masa
Copilul tau trebuie sa inteleaga ca nu are voie sa foloseasca telefonul in timpul mesei. Acest timp este dedicat exclusiv familiei si trebuie respectat ca atare.
Sa nu raspunda la numere necunoscute
Este important ca cel mic sa inteleaga ca nu are voie sa raspunda la numere necunoscute. Daca primeste un telefon de la un numar necunoscut se recomanda sa nu raspunda si sa te anunte. Doar asa vei putea urmari intr-un mod eficient activitatile acestuia pe telefon.
Sa nu ofere oricui numarul de telefon
Copilul tau nu trebuie sa isi faca cunoscut numarul de telefon persoanelor pe care abia le cunoaste. Acesta nu are nevoie de multe contacte la o varsta frageda. Atunci cand sunt mici, copiii au nevoie de telefon doar pentru a comunica cu parintii si eventual cu alte cateva persoane foarte apropiate.
Telefonul este un instrument util de care este chiar recomandat sa te folosesti, dar copilul tau trebuie sa inteleaga responsabilitatea pe care acesta o implica.
Chiar daca unele reguli prezentate in acest articol suna ca intr-o sectie de politie este important sa le impui din timp pentru a evita posibilele probleme care vin la pachet cu un telefon mobil.