Retete pentru masa de seara
Gasirea de retete adecvate pentru prepararea meselor de seara ale copiilor poate fi de multe ori o bataie de cap. Asta pentru ca nu prea se gasesc sugestii (din pacate, nici internetul si nici cartile de specialitate nu ofera solutii corecte si complexe) care sa corespunda nevoilor nutritionale ale copilului, pe care orice mama trebuie sa le gandeasca in contextul: oare o sa ii placa baietelului meu / fetitei mele?
Pentru masa de seara a copiilor trebuie sa tineti cont de regulile de baza ale unei nutritii sanatoase, asocierea corecta a alimentelor, prepararea lor corecta ca metoda si vase folosite, folosierea ingredientelor de calitate (tinand cont de principiile locavorismului si crononutritiei).
Mai jos gasiti cateva retete usoare si hranitoare pentru masa de seara a copiilor.
Salau cu fasole verde
Ingrediente:
salau proaspat, fasole pastai verde sau galbena, o ceapa, doi morcovi.
Mod de preparare:
Se pune la fiert pestele cu o jumatate de ceapa si un morcov si se da in doua clocote. In alta cratita se pune fasolea cu cealalta jumatate de ceapa si cu un morcov si se pune apa cat sa se acopere. Cand se apropie de sfarsitul prepararii se scurge apa si se pune ulei de masline. Se paseaza salaul impreuna cu fasolea.
Cartof copt cu branza proaspata
Ingrediente:
un cartof de marime potrivita, branza proaspata din lapte integral de capra (nu dietetic!), o lingura de ulei de masline, putin patrunjel
Mod de preparare:
Se spala foarte bine cartoful cu tot cu coaja si se pune la cuptorul incalzit in prealabil. Cand este copt se scoate si se amesteca cu branza si uleiul de masline. Se presara un pic de patrunjel proaspat si taiat fin.
Mancarica de mazare
Ingrediente:
un sfert de ceapa de apa sau un fir de ceapa verde, o jumatate de morcov de marime potrivita, mazare proaspata, uscata, din conserva (atentie la eticheta, unele contin si zahar si sare!), sau congelata, marar, ulei de masline, putina apa, suc de rosii sau o rosie taiata bucatele mici.
Mod de preparare:
Se toaca ceapa marunt, se da morcovul prin razatoare si se pun impreuna cu apa si uleiul de masline in cratita cu capac. Dupa ce s-au inmuiat se adauga mazarea si se lasa la fiert, amestecand din cand in cand. Spre sfarsitul prepararii se adauga rosia sau sucul de rosii si se mai fierbe putin. La final se adauga mararul proaspat tocat.
Mancare de linte
Ingrediente: un sfert de ceapa de apa sau un fir de ceapa verde, o jumatate de morcov de marime potrivita, linte uscata sau din conserva, o jumatate de ardei rosu, patrunjel, ulei de masline, putina apa, suc de rosii.
Mod de preparare:
Se toaca ceapa marunt, se da morcovul prin razatoare si se pun impreuna cu apa si uleiul de masline in cratita cu capac. Se adauga ardeiul tocat marunt. Daca lintea este uscata se spala foarte bine inainte si se pune cand legumele au inceput sa se inmoaie, daca este din conserva se pune cand legumele sunt fierte. Spre sfarsitul prepararii se adauga sucul de rosii si se mai fierbe putin. La final se adauga patrunjelul proaspat tocat.
Legume la cuptor
Ingrediente:
un morcov, un dovlecel, o jumatate de ardei capia rosu, 2 – 3 rondele de sfecla, o bucata de dovleac placintar, ulei de masline
Mod de preparare:
Se taie morcovul bastonase, dovlecelul si sfecla rondele, ardeiul in felii, dovleacul in bucati mici, se ung cu ulei de masline si se pun pe o tava in cuptorul incalzit in prealabil. Se lasa la cuptor pana se rumenesc usor si se mananca precum garnitura alaturi de o feliuta de cas proaspat, sau ca atare.
Sursa: www.parintialtfel.ro