Ciupercile urechi-de-lemn sunt ciuperci comestibile, folosite în special în bucataria asiatica. În limba romana, se foloseste termenul urechi-de-lemn pentru 2 specii din familia Auriculariaceae, destul de asemanatoare între ele.
Acestea au în comun textura elastica, aproape cauciucata, si transparenta. Nu au un gust puternic, dar împrumut? gustul celorlalte ingrediente si ofer? o textura crocanta mancarurilor.
Aceste ciuperci cresc pe trunchiul copacilor foarte batrani, în buchete, ele fiind primele ciuperci cultivate. Pe langa utilitatea lor culinara prezinta si numeroase proprietati medicinale.
Se comercializeaza uscate (deshidratate).salata cu urechi de lemn
Ingrediente pentru salata cu urechi de lemn
1 de ciuperci urechi de lemn uscate
½ de dovlecel
1 morcov
1 mana de bok choy (varza chinezeasca)
1 mana de germeni de soia
1 fir grasut de ceapa verde
1 lingura de muguri de pin
coriandru tocat
Marinata pentru ciuperci:
1 pahar cu apa
½ lingurita de seminte de chimen
2 catei de usturoi striviti
2 linguri de sos de soia
Dressing:
2 linguri ulei de susan
2 linguri sos de soia
1 lingura de suc de lamaie
1 lingurita de miere (sau orice alt indulcitor preferati)
1 catel de usturoi tocat marunt
piper cayenne (dupa gust)
1 lingurita de ghimbir razuit
Mod de preparare:
Amestecati ingredientele marinatei pentru ciuperci, adaugati-le si pe ele si lasati-le o ora timp in care se vor rehidrata si marina.
Ciupercile gata hidratate scurgeti-le si taiati-le fasii subtiri si adaugati-le intr-un bol alaturi de bok choy-ul taiat, morcovul si dovlecelul dat pe razatoare, ceapa taiata, coriandru si mugurii de pin. Amestecati toate ingredientele pentru dressing int-un vas si adaugati-l peste salata. Amestecati, lasati gusturile sa se intrepatrunda timp de 30 de minute si savurati.
Sursa: viataverdeviu.ro