Siguranta copiilor atunci cand vor sa gateasca

Copiii trebuie sa stie de ce anume sa tina cont atunci cand vor sa gateasca in bucatarie.

Cu cat vor intelege mai bine regulile cu atat vor fi mai siguri pe ei si pe actiunile care le intreprind.

Daca cei mici sunt implicati in anumite activitati din bucatarie de la varste fragede atunci vor constientiza mai repede ca orice activitate desfasurata in bucatarie implica responsabilitate si siguranta.

Chiar daca pregatirea unei mese poate fi o activitate amuzanta, cel mic trebuie sa aiba in vedere toate aspectele care tin de siguranta.

Iata cateva sfaturi care fac referire la siguranta copiilor atunci cand vor sa gateasca:

Sa ceara permisiunea unui adult inainte de a gati

Copiii se pot simti destul de confortabil in bucatarie si pot uita sa intrebe ce anume trebuie sa faca in anumite situatii.

Cu siguranta copilul va dori sa isi surprinda persoanele dragi cu pregatirea unei gustari. Pe cat de bine suna este recomandat sa te asiguri ca cel mic va fi in deplina siguranta in timp ce se afla in bucatarie.

Sa se spele pe maini

Spalarea mainilor este un factor foarte important. Germenii prezenti pe maini trebuie sa fie inlaturati astfel incat cel mic sa poata pregati masa cu incredere.

Cu cat invata mai repede sa respecte aceasta regula cu atat va fi mai constient de importanta igienei atat in bucatarie cat si in cazul oricarei alte activitati.

Sa faca curat dupa ce gateste

Curatarea bucatariei dupa ce copilul gateste reprezinta un alt pas esential. Copilul tau trebuie sa stie ca este necesar sa faca curant in bucatarie dupa ce pregateste masa.

Poti sa ii sugerezi sa curete bucataria dupa ce pregateste masa pentru a putea manca intr-un mediu mai curat si mai sanatos.

Utilizarea unui cutit in mod corect

Trebuie sa ii explici copilul cum se foloseste cutitul intr-un mod sigur si corect.

Poti incepe prin a-i oferi un cutit din plastic cu care sa exerseze. Acorda o atentie sporita acestei activitati deoarece foarte usor pot sa apara accidente nedorite.

Indeamna-l sa te asculte

Este foarte usor pentru un copil ajuns in bucatarie sa uite de regulile impuse deoarece poate fi incantat de toate lucrurile noi pe care le va face.

Este necesar sa discuti cu cel mic si sa ii spui cat mai clar care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte in timp ce gateste.

Sa intrebe inainte de a gusta dintr-un preparat

Copiii tind sa guste din tot ceea ce gatesc dar asta nu inseamna ca ar trebui sa o faca fara un parinte sau adult in apropiere.

Pentru a putea verifica daca totul este in regula, explica-i celui mic ca trebuie sa vina sa-ti spuna ca vrea sa guste mancarea.

Cu cat vei discuta mai mult cu copilul tau si ii vei explica care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte in bucatarie cu atat acesta va intelege mai usor si mai repede importanta ideii de a fi in siguranta.