Copiii prescolari au nevoie de 11 – 12 ore de somn in fiecare zi, in aceste ore fiind inclus si somnul de dupa-amiaza. Este foarte important sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte un program care sa implice activitati sanatoase dar si un program bine stabilit al orelor de somn.
Importanta somnului pentru prescolari:
Beneficiile unei rutine de somn
O rutina de somn are scopul de a-ti ajuta copilul sa se dezvolte normal si sa creasca avand o viata echilibrata. Somnul este foarte important si daca urmezi sfaturile mentionate mai jos, ii poti crea copilului tau o rutina sanatoasa de somn:
- inainte de culcare, cu vreo 30 de minute, include in rutina voastra un moment de dragalasenie;
- utilizeaza patul doar pentru somn, nu va jucati in el si nu va uitati din pat la televizor;
- limiteaza consumul de mancare sau de bauturi inainte de a merge la culcare;
- dormitorul trebuie sa fie un loc linistit si confortabil, ideal pentru odihna;
- evita sa-i dai bauturi energizante sau pe baza de ciocolata inainte de a merge la somn;
Somnul de dupa-amiaza este foarte important
Foarte multi prescolari au nevoie de somnul de dupa-amiaza pentru a avea parte de energie. De cele mai multe ori copiii sunt foarte activi pe parcursul zilei, acestia se joaca si exploreaza imprejurimile ori de cate ori au ocazia. Din acest motiv, au nevoie de un somn bine meritat in fiecare dupa-amiaza. In cazul in care acesta nu poate adormi, te poti aseza langa el si puteti profita impreuna de cateva clipe de relaxare.
O buna modalitate prin care poti incuraja somnul de dupa-amiaza este sa procedezi asa cum o faci pe timpul serii. O rutina inainte de somn este solutia ideala, deoarece copilul va stii ca urmeaza sa doarma si nu se va impotrivi.
Probleme cu somnul? Iata cum le poti rezolva
Prescolarii au de cele mai multe ori cosmaruri si din aceasta cauza refuza sa doarma. Ca atmosfera sa fie mai putin tensionata se recomanda sa ii citesti putin din cartea sa favorita sau sa ii pui un CD cu muzica sa preferata. Ii poti crea un mediu perfect in care sa se odihneasca si care sa il faca sa se simta in siguranta. Poti chiar sa ramai langa el pana adoarme. In acest mod copilul se va simti in deplina siguranta si nu se va mai gandi la fel de fel de “monstri” care sa ii perturbe somnul.
In cazul in care cosmarurile sunt inca prezente si nimic nu pare sa functioneze, cel mai bine este sa apelezi la ajutorul unui profesionist. Poti discuta cu un medic care sa ii inteleaga temerile si care sa va ofere indrumare atunci cand vine vorba despre cum sa va creati o rutina sanatoasa inainte de a merge la culcare.
Atunci cand un copil nu doarme suficient de mult este predispus sa uite lucrurile pe care le invata pe timpul zilei, poate raci mai usor, poate avea probleme cu greutatea, poate fi morocanos si nervos, fiind astfel mult mai agitat si stresat.
Si nu uita! Alimentatia este de asemenea foarte importanta, prin trebuie sa-i incluzi in dieta zilnica si mancare cat se poate de sanatoasa.