Un nou studiu confirma ceea ce multi specialisti NLP (de programare neuro-lingvistica) profesionisti stiu deja, de multa vreme. Daca un copil este numit intr-un fel negativ (chiar si fara un ton dezaprobator) cresc sansele ca el sa devina exact asa cum este numit.

De exemplu, un studiu recent efectuat de psihologii de la UCLA(Universitatea din California, Los Angeles) a aratat ca fetele numite grase de rude apropiate, prieteni, colegi sau profesori inainte de varsta de 10 ani au toate sansele sa devina obeze mai tarziu.

Studiul a analizat 2,379 de fete din Washington, D.C., California de Nord si Cincinnati. 58 % dintre fete au declarat ca li se spunea ca erau prea grase la varste de pana in 10 ani. Au fost inregistrate greutatea si inaltimea fetelor la inceputul studiului si apoi, din nou, noua ani mai tarziu. Studiul a aratat ca fetele carora li se se spusese ca erau grase aveau de 1.66 ori sanse sa devina obeze la varsta de 19 ani.

In plus, conform studiului, cu cat mai multi oameni ii spuneau unei fete ca era grasa, cu atat mai multe sanse avea aceasta de a deveni obeza noua ani mai tarziu. Rezultatul a fost socant, declara A. Janet Tomiyama, profesor asistent professor de psihologie Colegiul de Litere si Stiinte UCLA.

Efectul a persistat si cand factori precum greutatea, venitul, rasa si varsta pubertatii au fost eliminate. Etichetarea cu apelativul “grasa” influenteaza cantitativ greutatea fetelor mai tarziu in timpul vietii. In opinia co-autorului studiului, Jeffrey Hunger, asocierea negativa le-a determinat pe fete sa anticipeze efectele stigmatului greutatii. Astfel, au inceput in mod inconstient sa dezvolte comportamente care le-au condus catre implinirea acelor efecte.

Ultima fraza este de maxima importanta. In viata adulta, copiii deseori devin mesajele negative pe care le primesc.

Acest fenomen poate actiona pe doua niveluri: fizic si psihologic. Obezitatea este un exemplu de manifestare fizica. Manifestarile psihologice sunt mult mai comune. Critici de genul:

Esti un ratat.

Nu poti face nimic cum trebuie!

Esti asa de neascultator!
Nu te impaci cu nimeni.
Nu respecti niciodata regulile.
Esti o adevarata problema!
Nu reusesti nimic niciodata.
Nu asculti niciodata.

 

De ce se intampla acest lucru?

Deoarece copiii nu au capacitatea mentala si emotionala de a respinge mesajele negative. Din contra, ei sunt precum buretii care absorb tot ce li se spune. Sunt bureti inteligenti care aplica cunoasterea primita.

Imaginati-va urmatorul lucru: va nasteti fara sa aveti o idee prea clara despre cine sunteti. Treaba dumneavoastra ca si copil este sa aflati cine sunteti si sa va comportati ca atare. Pe masura ce cresteti si va dezvolati, depindeti de parinti si de cei care va ingrijesc ca sa va invete cine sunteti. In aceasta privinta, credinta voastra este absoluta.

Cand primiti mesaje negative, stiti ca sunt corecte. Cand vi se spune ca sunteti un ratat, luati de bun acest lucru si va comportati ca atare. Cand vi se spune ca sunteti neascultator, si un copil imposibil, va coformati. Cu cat traiti mai mult la inaltimea asteptarilor neagtive ale parintilor dumneavoastra, cu atat primiti mai multe mesaje negative care va confirma ca mesajele primite sunt adevarate. E un cerc vicios si care se autoalimenteaza.

 

Apoi apare binecuvantata opozitie

Apoi, ceva fascinant se intampla. Multi dintre copii, deseori la o varsta surprinzator de frageda, se revolta impotriva tutror aceste negativitati. Sunt atat de raniti si plini de resentiment fata de toate aceste negativitati si promit sa lupte cu ele, sa dovedeasca cat de neadevarate sunt. Ei ajung sa promita solemn ca vor face ceva care sa dovedeasca parintilor ca au gresit. Astfel viseaza la ziua in care vor avea pace interioara si o viata prospera.

Slava Domnului pentru aceasta revolta. Daca sunt suficient de puternici, aceasta revolta ii poate ajuta sa treaca peste varstele de 20 si 30 de ani. Acesti copii, precum poate ai fost si tu, sunt condusi catre un viitor mult visat care contrazice trecutul si deseori au succese importante care devin o baza solida pentru restul vietilor lor.

De-a lungul calatoriei, insa, sunt contaminati cu autocritica, indoiala de sine si anxietate. Mesajele din trecut inca actioneaza asupra psihicului lor. Cu alte cuvinte, au luptat contra lor, dar nu le-au abandonat. Pana la un punct, inca le credeau si se temeau ca sunt adevarate. Pana la un punct, dorinta lor din copilarie de a crede si de a se conforma mesajelor parintilor inca sta lipita de ei precum lipiciul. Si este greu sa isi controleze gandurile.

 

Suprinzator, gandurile sunt aceleasi. O voce critica le sopteste:

Esti un ratat.
Nu poti reusi.
Te pacalesti singur.
Nu te iubeste nimeni.

Daca toate astea seamana cu cineva cunoscut, exista si vesti bune. Cu putin efort si cu multa constiinta de sine, poti anihila aceste tendine dureroase.

Tot ce trebuie sa faci este sa constientizezi, sa accepti si sa ierti trecutul. Totul depinde numai de tine. Tu te cunosti cel mai bine!

 

Sursa: viataverdeviu.ro