În primii ani de viață, alimentele care furnizează proteine, calciu, fier și vitamine sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea copiilor. Lipsa acestora poate duce la stagnare în creștere și, în cazuri grave, la afectarea dezvoltării abilităților mentale și motorii. Așadar, copiii trebuie să aibă o dietă echilibrată. Din fericire, acești nutrienți sunt prezenți în principalele grupe de alimente – cereale, fructe, legume, lactate și alimente proteice.
Dacă nu știi ce să alegi mai bine pentru copilul tău, noi îți prezentăm 10 idei delicioase și benefice creșterii sale, oferite de experți în domeniu.
Fructe de pădure
Căpșunele și afinele sunt bogate în vitamina C, antioxidanți și substanțe fitochimice. Ele protejează celulele sănătoase să nu se deterioreze, iar acest lucru ajută la întărirea sistemul imunitar.
Mod de servire:
Folosește fructe de pădure ca topping pentru înghețată, iaurt, clătite și cereale. Poți să le adaugi, de asemenea, și în aluatul clătitelor pentru un desert delicios.
Ouă
Bogate în proteine și vitamine, ouăle sunt una dintre cele mai bune surse de colină – un nutrient esențial care ajută la dezvoltarea creierului.
Mod de servire:
Le poți pregăti în orice modul preferă copilul tău – fierte, omletă, amestecate sau le poți adăuga în preparate precum supe, terci, sosuri, orez, tăiței. Poți pregăti și o mulțime de preparate dulci având la bază ouă, precum brioșe, checuri, clătite și multe altele.
Lapte de vacă
Acesta este o bună sursă de calciu și fosfor, care sunt importante pentru dezvoltarea oaselor și a mușchilor. Îți recomandăm să îi oferi copilului lapte care nu este degresat. Dacă acesta nu este supraponderal, va avea nevoie de energie suplimentară pentru a crește.
Mod de servire:
Laptele cu cereale este cea mai simplă și gustoasă variantă la micul dejun. Mai poți să îi oferi lapte alături de fursecuri sau alte gustări. Îl poți include și în smoothie-uri.
Unt de arahide
Bogat în grăsimi mono nesaturate, untul de arahide oferă copiilor energie și proteine. Cu toate acestea, unele mărci conțin sare sau zahăr adăugate, ulei de palmier și grăsimi parțial hidrogenate, care îi reduc calitatea nutrițională. Ai grijă cum îl alegi! Citești de fiecare dată cu atenție eticheta.
Mod de servire:
Îl poți întinde pe biscuiți sau oferi direct din borcan. De asemenea, este delicios peste înghețată sau gofre.
Alimente integrale
Fibrele din aceste alimente mențin sănătatea digestivă și previn constipația.
Mod de servire:
Oferă-i copilului tău cereale integrale și biscuiți ca gustări. Amestecă cereale integrale (orez brun sau pâine integrală) cu cereale rafinate (orez alb sau pâine albă) pentru a se obișnui cu gustul acestora.
Carne
Este o sursă excelentă de proteine și fier. Fierul optimizează dezvoltarea și funcționarea creierului și susține sistemul imunitar. Așa că o dietă alimentară echilibrată trebuie să conțină și carne.
Mod de servire:
Există nenumărate moduri în care poți pregăti cartea într-un mod sănătos, prin fierbere sau coacere. Spre exemplu, poți combina carnea tocată de vită sau pui cu legume pentru a pregăti chiftele.
Pește
Peștele are un conținut ridicat de proteine și ajută la dezvoltarea mușchilor și a oaselor sănătoase. Peștele gras precum somonul, tonul și sardinele conține, totodată, și cantități mari de acizi grași Omega-3, care susțin dezvoltarea ochilor, a creierului și a sistemului nervos.
Mod de servire:
Ai o mulțime de variantă prin care poți pregăti peștele. Cel mai gustos și sănătos mod este, desigur, la cuptor. Îl poți servi alături de orez sau cartofi copți. De asemenea, poți pregăti chiftele de pește sau sushi.
Brânză
Este bogată în proteine, calciu, fosfor și vitamina D, iar acest lucru o recomandă pentru dezvoltarea oaselor sănătoase.
Mod de servire:
Copiii pot prefera gustul mai blând al brânzeturilor precum mozzarella, edam sau emmental. Servește-le în felii sau cubulețe alături de legume sau poți găti brânza. O poți prăji pe pâine, o poți pune pe pizza sau o poți rade peste paste, orez și alte preparate.
Broccoli
Conține mulți nutrienți care optimizează dezvoltarea ochilor și previn deteriorarea celulelor. De asemenea, oferă o mulțime de fibre care stimulează digestia și previn constipația.
Mod de servire:
Taie broccoli în buchete mici și pune-le la fiert. Îl poți servi apoi după preferințe. Îți recomandăm să îl incluzi în omlete delicioase. Sau îl poți oferi copilului pe pizza alături de alte legume. Este foarte gustos mâncat și cu brânză rasă.
Fructe și legume viu colorate
În această categorie, regăsim o mulțime de variante de legume și fructe, printre care morcovul, dovleacul, cartofii dulci, roșiile și papaya, care sunt bogate în beta caroten și alți carotenoizi care sunt transformați în vitamina A activă în organism. Vitamina A este esențială pentru o piele și vedere sănătoase, dar și pentru creșterea și repararea țesuturilor corpului.
Mod de servire:
Poți tăia legumele în bețișoare și să le gătești la abur înainte de a le servi cu sosuri precum salsa sau sos de brânză. Le poți oferi copiilor și alături de hummus. Fructele pot fi mâncate în stare lor naturală, iar dacă cel mic nu le acceptă astfel, poți pregăti o înghețată aromată din ele. De asemenea, le poți adăuga în brioșe sau le poți găti la cuptor pentru a le intensifica gustul dulce, fără a folosi alt îndulcitor.
Asigură-te că micuțul tău are o dietă alimentară echilibrată, bogată în nutrienți. O alimentație corectă va contribui la buna dezvoltare a copilului tău și la adoptarea unui stil de viață sănătos.