Cantitate: 30 de bucăți
Ingrediente:
- 120 ml smântână lichidă pentru frișcă
- 200 g ciocolată amăruie (50%)
- 30 g unt
- 2 linguri de rom/coniac/esență de rom (opțional)
- cacao pentru decor
Mod de preparare
Tăiați ciocolata în bucățele mărunte. Gustul trufelor depinde foarte mult de calitatea ciocolatei, deci aveți grijă să alegeți o ciocolată bună și nu foarte amăruie Puneți bucățelele într-un bol termorezistent.
Smântâna lichidă se pune la încălzit la foc mic, mediu împreună cu untul tăiat bucățele. Când aproape începe să fiarbă, se ia de pe foc și se varsă peste bolul cu ciocolată. Așteptați 1,2 minute și apoi cu o spatulă sau lingură de lemn, amestecați ușor până ciocolata se topește complet. Dacă ciocolata nu s-a topit de tot, puteți băga bolul la microunde pentru câteva secunde.
Adăugați cele 2 linguri de rom, amestecați și lăsați ciocolata să se răcească la temperatura camerei. Bolul se acoperă cu o folie de plastic și se pune în frigider pentru câteva ore (minim 3 ore) sau chiar peste noapte până se întărește compoziția.
Pentru asamblare, se pune niște cacao într-o farfurie. Cu palmele și cu ajutorul unei lingurițe sau cupe mici de înghețată, se formează biluțe de ciocolată. Rulați trufele prin cacao și puneți-le pe o farfurie sau o tavă cu hârtie de copt. Trufele se mai lasă la frigider acoperite cu folie de plastic până se întăresc puțin.
Puteți să îmbrăcați trufele și în alune de pom sau nuci coapte și mărunțite, dar eu prefer varianta cu cacao.Trufele se pot păstra pentru câteva săptămâni în frigider sau se pot chiar congela, dar nu uitați că se servesc cel mai bine la temperatura camerei. Trufele de ciocolată sunt un bun cadou dacă vreți să faceți o bucurie cuiva drag, mai ales dacă găsiți hârtiuțe de cofetărie.
Sursa: retete-cochete.ro